Svijet     | 10.08.2022. 16:57 |

Erdogan otvorio 5. Igre islamske solidarnosti

FENA Saopćenje, Foto/ Anadolu Agency

KONYA, 10. augusta (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan otvorio je 5. sesiju Islamskih igara solidarnosti u utorak u Konyi, zajedno sa Hissein Brahim Taha, generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC), princom Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, ministrom sporta u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i predsjednikom Sportske federacije islamske solidarnosti (ISSF), kao i Mehmet Kasapoğluom, ministarom sporta i mladih Turske, koji je i predsjednik organizacijskog odbora.

U svojoj izjavi generalni sekretar rekao je da sazivanje ove sjednice u Konyi, u vrijeme kada se svijet oporavlja od pandemije COVID-19, predstavlja predanost Turske promicanju mladih i sporta u državama članicama, podržavanju kulturnog pluralizma i interkulturalnog i međucivilizacijskog dijaloga, te širenje islamskih vrijednosti kroz sport.

Brahim Taha je dodao da će ovaj veliki događaj doprinijeti podršci sportu i mladima u državama članicama, budući da su Islamske igre solidarnosti jedan od najznačajnijih sportskih događaja u svijetu, jer okuplja gotovo 4.000 sportaša iz različitih zemalja s različitim kulturama.

Naglasio je da OIC pridaje veliki značaj sportu i mladima, budući da je na 13. zasjedanju Islamske konferencije na vrhu u Istanbulu 2016. godine usvojen Program djelovanja OIC-a 2025., koji daje posebnu pažnju pitanjima mladih i sporta u islamskom svijetu.

Generalni sekretar zahvalio je Republici Turskoj na domaćinstvu ove sjednice i Kraljevini Saudijskoj Arabiji na predstojećem domaćinstvu 5. sjednice OIC-ove konferencije ministara mladih i sporta sljedećeg septembra u Džedi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'