Bosna i Hercegovina     | 09.08.2022. 12:09 |

Osigurane pretpostavke za početak rada Centra za autizam 'Meho Sadiković' Tuzla

FENA Edin Skokić, Foto: Resorni ministar Mirsad Muhamedbegović pojasnio odluku Vlade TK

TUZLA, 9. augusta (FENA) - Vlada TK je na današnjoj sjednici donijela standarde i normative za JU Centar za autizam "Meho Sadiković“ Tuzla te je stvoren okvir za početak rada jedinstvene ustanove takvog tipa u BiH. 

 

 

- Vlada TK je usvojila odluku i donijela standarde i normative za JU Centar za autizam 'Meho Sadiković'. Dakle, stvorena je posljednja pretpostavka za funkcionisanje ove ustanove. Mislimo da je ovo dovoljan okvir, pravni i svaki drugi, kako bi ustanova mogla početi s radom imajući u vidu da je to multidisciplinarna ustanova na čijoj izradi standarda je radila komisija sastavljane od članova iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak - kaže ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Mirsad Muhamedbegović. 

Standardima i normativima propisani su zajednički minimalni standardi za početak rada JU Centar za autizam "Meho Sadiković“ Tuzla, zajednički i posebni minimalni standardi za obavljanje djelatnosti zdravstvene zaštite, odgoja i obrazovanja i socijalne zaštite u ustanovi.

- Mi smo kroz rebalans budžeta obezbijedili sredstva za Centar za autizam. Ono što je sada neophodno je da se okonča sudska registracija i da oni mogu krenuti s primanjem radnika na određeno vrijeme do raspisivanja konkursa i da sredstva koja su predviđena potroše u smislu nabavke opreme. Predvidjeli smo 100.000 KM za opremanje, mislim na Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, i 450.000 KM iz budžeta TK što je neophodno za početak rada ustanove. Ima još potraživanja za opremanje specijaliziranih soba i taj iznos ćemo najvjerovatnije obezbijediti kroz naredni rebalans budžeta - kazao je ministar Muhamedbegović. 

Zajednički minimalni standardi zahtjevi su koje ustanova treba ispuniti, a odnose se na lokaciju, građevinski objekat, prostor, opremu, kapacitet, dnevnu i noćnu smjenu, kućni red, održavanje higijene, ishranu, angažovanje stručnih i drugih radnika kao i usluge koje ustanova pruža nezavisno od korisničke grupe kojoj je usluga namjenjena.

Djelatnost odgoja i obrazovanja u ustanovi (predškolski odgoj i obrazovanje, osnovni odgoj i obrazovanje, srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih) obavlja se u skladu sa važećim propisima koji regulišu oblast odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana