Regija     | 08.08.2022. 12:25 |

Hrvatska: Ministarstvo zdravstva poslalo inspekciju u Split

FENA Agencije

ZAGREB, 8. kolovoza (FENA) - Inspekcijski nadzor obavlja se u svim splitskim zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u zbrinjavanju novinara Vladimira Matijanića koji je u petak umro od posljedica covida, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak.

 

Ministarstvo je poslalo inspekciju u KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu i nadležnu ambulantu obiteljske medicine.

Inspekciju provode zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori, a uključeni su i specijalisti hitne medicine i infektologije. 

Za donošenje stručnog mišljenja bit će određeni i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije, kažu u Ministarstvu, javlja Hina. 

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije.

Na temelju uvida u dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i patohistološku dijagnozu, stručnjaci će donijeti mišljenje o tome je li postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta.

Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, poručuju iz Ministarstva.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

Upitani za medijske napise o nestašici lijeka koji se daje teškim bolesnicima da izbjegnu komplikacije covida, u Ministarstvu odgovaraju da Hrvatska nabavlja sve antivirusne lijekove za covid-19, kao i monoklonska protutijela putem centralne nabave Europske komisije (EK) te su dostupni na zahtjev svim hrvatskim zdravstvenim ustanovama.

U slučaju da određeni lijek nije trenutačno stigao u Hrvatsku, u koordinaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na skladištu su dostupni ostali lijekovi poput monoklonskog protutijela Ronapreve koji je također namijenjen za liječenje hospitaliziranih rizičnih pacijenata.

Vezano uz konkretan slučaj novinara Matijanića, proceduralne radnje su u tijeku na svim razinama kako bismo utvrdili sve činjenice koje uključuju i korištenje lijeka kao i preporuke oko cijepljenja s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, poručuje Ministarstvo.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Crna Gora priznala agresiju na RH, može se očekivati povratak Jadrana

Hrvatska i Slovenija zajednički će nastupati u borbi protiv ilegalnih migranata

Von der Leyen: Europljanima treba objasniti dobrobiti proširenja za EU

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade