Svijet     | 08.08.2022. 10:58 |

Kina objavila nove vojne vježbe u okolini Tajvana

FENA Internet, Foto/ Twitter

PEKING, 8. augusta (FENA) – Kineska vojska objavila je ponedjeljak nove vojne vježbe u morskom i zračnom prostoru oko Tajvana, dan nakon planiranog kraja najvećih manevara ikada u znak protesta protiv prošlosedmične posjete Tajpehu predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

 

Komanda Kineske istočne vojne oblasti saopćila je da će provoditi zajedničke vježbe fokusirane na antipodmorničke i operacije morskih napada - potvrđujući strahovanja nekih vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti da vrši pritisak na tajvanske linije odbrane.

Posjeta Pelosi Tajvanu prošle sedmice razbjesnila je Kinu,  koja smatra samouptavni otok vlastitom teritorijom, i odgovorila je probnim lansiranjima balističkih projekila iznad Tajpeha po prvi put, kao i prekidom nekih linija dijaloga s Washingtonom.

Trajanje i precizna lokacija posljednjih vježbi još nisu poznati, ali je Tajvan već ublažio restrikcije letova u blizini šest regija ranijih kineskih manevara koje okružuju otok, prenosi AP.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta