Magazin     | 08.08.2022. 08:40 |

Drugi Sarajevo Modest Fashion Festival od 8. do 17. augusta

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Drugi Sarajevo Modest Fashion Festival bit će održan od 8. do 17. augusta na platou ispred BBI centra, najavili su organizatori iz Udruženja "Naš koncept".

Osim modnih revija, izložbe odjevnih predmeta, modnih dodataka i prirodne kozmetike, organizatori su najavili panel sa zanimljivim učesnicima, takmičenje u izradi turbana, gastro-kutak i dodjelu posebnih priznanja istaknutim ženama koje su na razne načine doprinijele osnaživanju, promociji i ravnopravnosti žena u bh. društvu, što će prema očekivanjima organizatora, sigurno doprinjeti dobroj posjećenosti festivala.

Osim kreativaca i umjetnika koji će predstaviti njihove ručne radove, bit će održane modne revije za žene i prezentacije novih kolekcija dizajnera koji preferiraju koncept modest stila.

Zaštitno lice ovogodišnjeg Sarajevo Modest Fashion Festivala bit će mlada Nejla Čajlaković Efendić koja promovira elegantan stil bh. savremene mlade žene preferirajući kreacije novih bosanskohercegovačkih modest brandova.

Od modnih brandova u usponu, ovogodišnjem Sarajevo Modest Fashion Festivalu, pridružit će se KAT, Stylinger, Latifa Fashion, Etiquette, Nit, Mikica Design, Model Madness i mnoge druge kreatorke iz cijele zemlje, dok su organizatori posebno ponosni na pristustvo Udruženja “Žena Ženi” iz Kladnja uz podršku nevladinog udruženja i-dijaspora koje će izložiti unikatne i tradicionalne radove žena s ovog područja Bosne i Hercegovine te održati radionicu o izradi nekih od njihovih eksponata.

Modest Fashion ili umjerena moda je osnaživanje žena, obrazlažu organizatori festivala. Odnosi se na gracioznost, samopouzdanje i iznad svega udobnost. Ključ za to kako se oblačiti umjereno i sa stilom je razvijanje dobrog osjećaja za prikladnost, čineći to samouvjereno i zanosno.

Izvještaj o stanju globalne ekonomije za 2020./2021. objašnjava da je potrošnja na “modest fashion” porasla za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu, tj. na 277 milijardi dolara.

Iako je pandemija negativno uticala na prvobitno predviđeni rast, očekivanja su da će brojke biti vraćene na 311 milijardi dolara 2024. godine.

- U cjelini, modest fashion pokret uzima zamaha već više od deceniju u modnim trendovima, ali još uvijek je nejasno šta znači nositi takav stil, kako izgleda i kako trenutno utiče na osobe koje ga preferiraju i promoviraju, zbog čega će SMFF tu modu učiniti vidljivijom, dostupnom i poželjnom - ističe Sanela Merjem Muharemović, organizatorica Festivala.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Drugi Sarajevo Modest Fashion Festival od 8. do 17. augusta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!