Svijet     | 06.08.2022. 13:05 |

Turska oslobodila čovjeka kojeg traži Haiti zbog umiješanosti u ubistvo predsjednika Moisea

FENA Internet

ANKARA, 6. augusta (FENA) - Čovjek kojeg traži Haiti zbog navone umiješanosti u ubistvo predsjednika Jovenela Moisea oslobođen je iz turskog repatrijacijskog centra i vratio se u Sjedinjene Države, saopćio je jedan od njegovih advokata u subotu.

Moise, 53-godišnji bivši poslovni čovjek koji je preuzeo dužnost 2017. godine,  ubijen je u julu 2021. u svojoj privatnoj rezidenciji. Njegova supruga je ranjena u napadu.

Poslovni čovjek Samir Handal, Haićanin sa sjedštem u Miamiju i američki trgovac nekretninama, uhapšen je po Interpolovoj crvenoj potjernici dok je prelazio preko Turske na putu iz Sjedinjenih Država prema Jordanu u novembru prošle godine.

Njegovi advokati saopćili su da je crvena potjernica kasnije ukinuta na njihov zahtjev dok čekaju konačno razmatranje slučaja, a turski sud odbio je zahtijev Haitija za njegovim izručenjem 4. jula, navodeći da on treba biti oslobođen.

Advokat Mahmut Barlas izjavio je Reutersu da je Handal oslobođen 3. augusta i da je doputovao u Sjedinjene Države narednog dana.

Handal je kazao da je samo iznajmljivao sobu Emmanuelu Sanonu, osumnjičenom organizatoru ubistva, i da nije  znao za bilo kakve planove ubistva Moisea.

Handalovi advokati tvrde da on ne bi trebao biti izručen jer bi bio podvrgnut teškom radu u Haitiju. Također su naglasili političku neizvjesnost u zemlji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta