Svijet     | 06.08.2022. 11:49 |

Sjeverna Koreja nazvala Pelosi 'najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti'

FENA Internet, Foto/ Twitter

SEUL, 6. augusta (FENA) – Sjeverna Koreja u subotu je nazvala predsjedavajuću američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi “najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti", optužujući je za podsticanje antisjevernokorejskog raspoloženja u provociranje Kine zbog njene azijske turneje u ovoj sedmici.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon što je posjetila Tajvan, što je nagnalo Kinu da pokrene vojne vježbe među kojima su ispaljivanja raketa u vodama u blizini samoupravnog otoka. Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije koji će anektirati i silom ukoliko bude neophodno.

Tokom posjete Južnoj Koreji, Pelosi je posjetila graničnu regiju sa Sjevernom Korejom i raspravljala o nuklearnom program Sjevera s predsjedavajućim južnokorejske Narodne skupštine Kim Jin Pyom. Sudeći po Kimu, dvije strane usuglasile su se da podrže napore svojih vlada na denuklearizaciji i miru na Korejskom poluotoku i diplomatiji.

U subotu je Jo Yong Sam, generalni direktor odjela za odnose s javnošću u sjevernokotrejskom ministarstvu vanjskih poslova, osudio Pelosi zbog njene posjete granici i razgovora o odvraćanju Sjeverne Koreje.

Pelosi, koja se našla pod baražom kritika Kine zbog razaranja regionalnog mira i stabilnosti posjetom Tajvanu, podstakla je “atmosferu konfrontacije” sa Sjevernom Korejom tokom boravka na Jugu, navodi Jo u saopćenju koje su prenijeli državni mediji.

Nazivajući Pelosi “najtežim razaračem međnarodnog mira i stabilnosti”, Jo tvrdi da je ponašanje Pelosi u Južnoj Koreji jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bidenove administracije prema Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta