Svijet     | 06.08.2022. 10:38 |

Blinken optužuje Kinu zbog 'neodgovornih koraka' u prekidu komunikacije

FENA Internet, Foto/ Twitter

MANILA, 6. augusta (FENA) -  Američki državni sekretar Antony Blinken u subotu je optužio Kinu za “neodgovorne korake” zbog prekida njenih ključnih kanala komunikacije s Washingtonom, i izjavo je da akcije Tajvana pokazuju namjeru davanja prvenstva mirnom rješenju u odnosu na korištenje sile.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme dok kineski avioni i ratni brodovi u subotu vježbaju napad na Tajvan, saopćili su otočni zvaničnici, u okviru niza mjera koje je poduzeo Peking nakon posjete predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u ovoj sedmici.

Kineska odmazda prekidom bilateralnih procesa u osam ključnih polja uključuje vojnu komunikaciju, borbu protiv trgovine narkoticima, međunarodnog kriminala i klimatskih promjena, potezi su koji bi kaznili svijet, a ne samo Sjedinjene Države, izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Manili.

- To uključuje nekoliko vojnih kanala komunikacije koji su od vitalnog značaja za ispravljanje grešaka u komunikaciji i izbjegavanje kriza - kazao je.

- Prekid klimatske saradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, to kažnjava svijet, posebno zemlje u razvoju. Ne bismo trebali držati kao taoca saradnju u temama od globalne brige zbog razlika između naše dvije zemlje - izjavio je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana