Ekonomija     | 07.08.2022. 09:00 |

Mulaomerović: Cilj nam je očuvati tradiciju i primijeniti moderne koncepte gradnje (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - Građevinska kompanija Neimari d.o.o. Sarajevo koja se bavi projektovanjem, inžinjeringom, građevinarstvom u oblasti visokogradnje i niskogradnje, te restauratorskim radovima i u ovoj godini realizovat će niz kapitalnih projekata.

Direktor i suvlasnik firme 'Neimari' Ramiz Mulaomerović rekao je da ova kompanija egzistira više od 80 godina.

- To je porodična firma i ja sam treća generacija, a trenutno imamo 80 uposlenih. Poslovanje se bazira na dva sektora od kojih se jedan odnosi na tradicionalnu gradnju i objekte koji su pod zaštitom države i dio kulturno-istorijskog nasljeđa - naveo je Mulaomerović za Fenu.

“Neimari” svoj dugogodišnji rad i stečeno povjerenje investitora potvrđuju dugom listom realizovanih projekata. Među njima su rekonstrukcija željezničke stanice na Bistriku, restauracija i konzervacija sjevernog zida Bijele tabije, obnova starog grada Stolac, restauracija i izgradnja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, Careve džamija u Sarajevu, restauracija i obnova mostova na Miljacki, sanacija krova Predsjedništva BiH, kao i sanacija fasada u ulici Štrosmajerova u Sarajevu, a trenutno radove izvode radove i u Zemaljskom muzeju.

Drugi sektor, prema riječima Mulaomerovića, odnosi se na novogradnju, stanogradnju i sve objekte u viskogradnji. Trenutno na Bjelašnici rade dva objekta apartmanskog tipa, jedan na Jahorini, te objekt stare tvornice sapuna “Astro” u sklopu buduće ASA bolnice.

- Kada je riječ o novim tehnologijama izdvojio bih prečišćivač otpadnih voda na Bjelašnici koji se zasniva na primjeni savremene PVA tehnologije koja se prvi put provodila u BiH. Imali smo sreću da mi prođemo na tenderu i imamo ugovor sa slovenskom firmom koja zastupa tu tehnologiju - istakao je Mulaomerović.

Prema njegovim riječima, u izgradnji je i nova moderna poslovna zgrada kompanije Neimari. Završeni su grubi građevinski radovi i pokriven objekat, a useljenje je planirano naredne godine.

Građevinski sektor je izvjesno vrijeme suočen sa problemima poskupljenja građevinskog materijala koji utiče na povećanje troškova pri realizaciji poslova, te nedostatka kadrova. Mulaomerović kaže da je to globalni izazov uzrokovan vanrednim okolnostima kao što su pandemija, rat u Ukrajini i inflacija.

- Došlo je do enormnog povećanja cijena svih vrsta građevinskih materijala gdje prednjači armatura u konstrukcijama. Neki materijali su procenualno poskupili čak 300 posto i imamo problem naprimjer sa inox materijalima potrebnim za prečišćivač. Investitori nemaju dovoljno sluha da to zajedno rješavamo i sve je na izvođaču - rekao je Mulaomerović.

Dodao je da su nedavno učestvovali na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH gdje je aktueliziran taj problem, te da očekuje da će uskoro biti riješen.

Dugogodišnji partner “Neimara” u isporuci materijala za završne radove u građevinarstvu Hajrudin Huseinbegović, direktor firme Karbon-nova Sarajevo i predstavnik firme Thermoluxx Swiss AG, rekao je da imaju dugogodišnju tradiciju i znanje u građevinarstvu, te da su Thermoluxx artikli termo tečne izolacije koje su proizvedene na konceptu nano tehnologije.

- Thermoluxx i nano čestice u samom proizvodu otporni su na UV i radijacijska zračenja, vlagu, niske i visoke temperature i u odnosu na klasične termoizolacije, jedan do dva milimetra našeg premaza zamjenjuje deset do 12 centimetara klasičnih izolacija. Thermoluxx je protivpožaran premaz i višenamjenski proizvod koji je multicertificiran, a najbitnija stvar je što je ekološki sto posto bezbjedan - rekao je Huseinbegović.

Thermoluxx se, kako je dodao, može nanijeti na bilo koju građevinsku podlogu unutra i vani i jednostavno se nanosi, a koristi se čak i na košnicama. Njegovim korištenjem postižu se značajne uštede u građevinarstvu, kao i u korištenju energije.

Uspješnu dugogodišnju saradnju sa kompanijom "Neimari" istakao je i Vehid Adilović, vlasnik i direktor firme “Bau Tehnik“ Leader iz Sarajeva, koji je podsjetio da su Neimari specijalizirani za kulturno-istorijske objekte i da su među rijetkima koji imaju certifikat nadležnog federalnog ministarstva. Naglasio je njihov kvalitetan rad i profesionalan pristup svakom zadatku. Adilović je naveo da je rad na podnim podlogama i oblogama u građevinarstvu vrlo bitan.

- Odabir podnih podloga zavisi od vrste objekta, odnosno namjene prostora. Danas se teži da sve te obloge imaju što manju emisiju štetnih tvari po ljudi i okruženje. Hemija, indstrija i nauka je dosegla visoke granice i ovdje su prisutni svi vodeći evropski brendovi za izradu podnih obloga - rekao je Adilović.

Govoreći o svojstvima epoksidnih podnih obloga naveo je da je to materijal koji se koristi dugo godina i da na Zapadu postoji tendencija njegovog stalnog poboljšanja u smislu smanjenja emisije štetnih tvari, pa se danas koriste i u hirurškim salama. Brzo se ugrađuje, jednostavno održava, izgleda lijepo kada se uradi i može dugo trajati.

Restauracija kulturno-istorijskih objekata ozbiljan je zahvat u poslu kojim se bave Neimari jer je potrebno sačuvati izvorni oblik i namjenu objekta bez narušavanja niti jedinog detalja, a istovremeno treba modernizovati objekat kako bi mu se povećala sigurnost i produžila trajnost. Takav objekat na kojem trenutno rade je zgrada stare tvornice sapuna “Astro” izgrađene u vrijeme Austro-Ugarske, a koja se nalazi u sklopu gradilišta buduće ASA bolnice.

Projektant se potrudio da zadrži svu vanjsku konstrukciju i njegov izgled, a da unutrašnji dio objekata stare tvornice sapuna preinači na način da bude koristan bolnici.

Pripremni i zemljani radovi na zgradi stare tvornice sapuna su, prema riječima šefa gradilišta Edina Kurića, već gotovo završeni i slijedi konstruktuvna stabilnost objekata na šta se odnosi armiranje i betoniranje zidova i stropnih ploča.

- Plan je da mi te betonske ploče završimo za 180 dana, a duboko sam ubijeđen da to možemo uraditi i ranije. Plan je da do Nove godine imamo završenu konstrukciju i očekujem da objekat do tada može biti pokriven da bi se moglo započeti sa unutrašnjim radovima - dodao je Kurić.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'