Svijet

Antiamerički protesti u Afganistanu

Internet, Euronews

KABUL, 5. augusta (FENA) - Stotine Afganistanaca nosilo je u petak antiameričke transparente u znak protesta protiv napada američke bespilote letjelice za koje Washington tvrdi da je ovog mjeseca ubijen vođa Al Qaide Ayman al-Zawahiri.

Protesti su pokrenuti dan nakon što su talibani rekli da njihova vlada nije imala informaciju o Zawahiriju da "je ušao i živi" u glavnom gradu Kabulu i upozorili Sjedinjene Države da više nikada ne ponove napad na afganistanskom tlu.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama prikazuju demonstrante u najmanje sedam afganistanskih provincija kako nose transparente s natpisima “protiv SAD-a", "Joe Biden, prestani lagati" i "Amerika je lažov", prenosi Reuters.

Zawahiri, glavni vođa islamističke militantne skupine, ubijen je projektilom ispaljenim iz drona dok je stajao na balkonu u svom skrovištu u Kabulu u nedjelju, izjavili su američki dužnosnici, što je najveći udarac militantima otkad su specijalne jedinice marinaca ubili Osamu bin Ladena prije više od deset godina.

Zawahirijeva smrt u Kabulu pokrenula je pitanja o tome je li dobio utočište od talibana, koji su uvjeravali Sjedinjene Države kao dio sporazuma iz 2020. o povlačenju snaga predvođenih SAD-om da neće pružati utočište drugim militantnim skupinama.

Islamski emirat Afganistana - naziv koji talibani koriste za zemlju i svoju vladu - upozorio je Washington da će "ako se takvi incidenti opet ponove i ako teritorij Afganistana bude povrijeđen, odgovornost za sve posljedice biti na Sjedinjenim Državama".

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad Afganistanom 15. augusta prošle godine nakon što su se strane snage predvođene SAD-om povukle, a najviši afganistanski čelnici, uključujući predsjednika zemlje, pobjegli.

(FENA) D. Ć.
Vezane vijesti