Bosna i Hercegovina     | 05.08.2022. 13:15 |

Apel poljoprivrednicima o uništenju korova ambrozije - ministarstvo

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

LIVNO, 5. kolovoza (FENA) – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije apeliralo je na poljoprivrednike, kao i vlasnike te korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina da uništavaju ambroziju, odnosno opasan jednogodišnji korov, po mogućnosti dok još nije počela njegova cvatnja.

"Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, a čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina. Stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana", pojasnili su iz Ministarstva.

Istaknuli su da ambrozija niče polovicom travnja dok s cvatnjom počinje sredinom srpnja, dodavši kako cvatnja traje sve do početka prvih mrazeva.

"Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama koji je jedan od najjačih poznatih alergena. Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma", ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva su napomenuli kako je na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom.

"Na većim površinama preporuča se košnja biljaka tik iznad tla (do 5 cm od zemlje), a što je poželjno uraditi prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo širenje peluda i stvaranje sjemena. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu", istaknuli su.

Na kraju su napomenuli da se ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera, podrazumijeva održavanje površina u nezakorovljenom stanju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

KS - Polen ambrozije još prisutan u zraku, inspekcije vrše kontrole i izdaju naloge za uništenje

Hrnjić, Minić i Košarac o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede

Hadžiahmetović zatražio intenzivniji nadzor nad mjerama sprječavanja širenja i uništavanja ambrozije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo