Ekonomija     | 04.08.2022. 15:46 |

Ministarstvo privrede finansira projekte turističke infrastrukture u ZDK

FENA Saopćenje, Foto/ zenica

ZENICA, 4. augusta (FENA) - Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić danas je potpisao ugovore sa sedam općina i gradova o finansiranju projekata turističke infrastrukture za što su iz budžeta tog ministarstva izdvojena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Sredstva su odobrena gradovima Zenica i Zavidovići te općinama Doboj Jug, Olovo, Usora, Breza i Vareš, saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Nastavljamo u kontinuitetu da pružamo potporu u oblasti turizma, jer ovaj kanton ima veliki potencijal. Drugu godinu zaredom dodjeljujemo sredstva putem javnog poziva, a korisnici sredstava su općine i gradovi, te udruženja građana i gospodarski subjekti s kojima s ranije potpisali ugovore. Za podršku projektima turističke infrastrukture u 2022. godini ukupno smo izdvojili 500.000 KM - rekao je minstar privrede Zlatko Jelić.

Naglasio je da će dodatni poticaj razvoju turizma dati i nedavno usvojeni Zakon o turizmu koji predviđa i formiranje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, za što su već opredijeljena sredstva.

- Nakon što Skupština usvoji odluku o osnivanju Turističke zajednice, lokalne zajednice će moći formirati svoje turističke zajednice i samim tim ćemo imati uređenu oblast naplate boravišne takse i raspodjele tih sredstava, a vjerujem i veće prihode koji će omogućiti da izdvajamo još značajnija sredstva za podršku turizmu od čega najveće benefite imaju stanovnici lokalnih zajednica - rekao je Jelić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo