Svijet     | 04.08.2022. 15:48 |

Talibani tvrde da nisu upoznati s boravkom ni ubistvom vođe al Qaede u Kabulu

FENA Internet

KABUL, 4. augusta (FENA) –Talibani su saopćili u četvrtak da njihova vlada nema nikakvu informaciju o tome da je vođa al Qaede Ayman al-Zawahiri  “ušao I živio” u prijestolnici Kabulu i upozorili su Sjedinjene Države da nikada ne ponove napad na afganistanskom tlu.

Sjedinjene Države ubile su Zawahirija raketom ispaljenom iz drona dok je stajao na balkonu svog utočišta u Kabulu  u nedjelju, saopćili su američki zvaničnici, u najtežem udarcu militantnoj grupi otkako su američki marinci ubili Osamu bin Ladena prije više od decenije. 

-  Vlada i čelništvo nisu upoznati s onim za što se tvrdi da se desilo, niti ima bilo kakvog traga tamo - navodi Suhail Shaheen, talibanski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, sa sjedištem u Dohi, u saopćenju.

-  Istraga je sada u toku kako bi se ustanovila vjerodostojnost te tvrdnje - kazao je on, dodajući da rezultati istrage neće biti objavljeni u javnosti.

Talibanski čelnici uglavnom su ostali bez komentara prema nedjeljnom napadu dronom i nisu potvrdili ni prisustvo ni pogibiju Zawahirija u Kabulu.

-  Ukoliko se takvi incidenti opet ponove i ukoliko teritorijalni integritet Afganistana bude prekršen, onda će sve posljedice i odgovornost snositi Sjedinjene Države - navode talibani u saopćenju povodom tvrdnji o ubistvu militantnog čelnika, prenosi Reuters.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana