Bosna i Hercegovina     | 04.08.2022. 14:25 |

Završene akcije čišćenja na području Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Završene su akcije čišćenja koje je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa općinama Hadžići i Trnovo.

 

 

Akcije su obavljene u saradnji s preduzećima KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJP ZOI’84, KJP Sarajevo-šume, JKP Komunalac Hadžići i JKP Trnovo, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Tarčin, te mjesnim štabovima civilne zaštite, a odvijale su se u svim mjesnim zajednicama na području općina Hadžići i Trnovo.

Na području Općine Hadžići ručno je očišćeno više od 89 hiljada metara kvadratnih površine, te deponovana više od 21 tona otpada. Korištenjem mehanizacije očišćeno je više od 198.000 kvadratnih metara površine, a sakupljeno je i deponovano oko 24 tone otpada.

Oprano je 500.280 kvadrata površina. U mjesnim zajednicama izvršeno je uklanjanje divljih deponija sa kojih je odvezeno skoro 60 tona otpada, saopćeno je iz Vlade KS.

Izvršeno je i mašinsko čišćenje 60 slivnika,  mašinsko pročepljenje 15 slivnika, te čišćenje podužnih rešetki i rigola dužine 95 metara.

Za tri dana ekipe Parka mašinski su na području Općine Hadžići pokosile i uredile ukupno 13.000 metara kvadratnih travnatih površina zaraslih u travu i rastinje. Ukupno je na području Hadžića orezano, te je izvršena njega i zaštita sedam odraslih i velikih stabala.

Na području općine Trnovo ručno je očišćeno 11 hiljada kvadrata površina, a utovareno je i deponovano više od dvije tone otpada, dok je korištenjem mehanizacije tretirano 50.850 metara kvadratnih površine, a sakupljeno je i deponovano oko šest tona otpada.

Oprana je površina veća od 178.000 metara kvadratnih.

Uklanjanje divljih deponija vršeno je na svim mjesnim zajednicama, a ukupno je utovareno i odvezeno više od 15 tona otpada.

U okviru tih radova, ekipe preduzeća Park učestvovale su u uređenju površina koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem u Babinom dolu, u Dejčićima, u Delijašima i u Trnovu u blizini objekta MUP-a i zgrade Općine. Mašinski je uređeno i od prerasle trave očišćeno ukupno 10.000 metara kvadratnih travnatih površina.

Ministarstvo je u saradnji sa kantonalnim preduzećima i ustanovama provelo akcije čišćenja u ukupno osam općina u Kantonu Sarajevo, a trenutno se provodi akcija čišćenja na području Općine Ilijaš.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Vlada KS - Više od sedam miliona KM za projekte u oblasti šumarstva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana