Svijet     | 04.08.2022. 08:53 |

Nancy Pelosi izbjegla dati komentare o Tajvanu i Kini tokom posjete Južnoj Koreji

FENA Internet

SEUL, 4. augusta (FENA) - Nakon što je razbjesnila Kinu zbog svog puta na Tajvan, predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi sastala se u četvrtak u Seulu s političkim liderima Južne Koreje, ali je izbjegla da daje direktne javne komentare o odnosima između zemalja moreuza koji bi mogli dodatno povećati regionalne tenzije, javlja AP. 

Pelosi, kao prva osoba u funkciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina, rekla je u srijedu u Taipeju da američka posvećenost demokratiji na ostrvu sa samoupravom i bilo gdje drugo ostaje "čelično čvrsta". Kao odgovor, Kina je objavila da će pokrenuti svoje najveće vojne vježbe usmjerene na Tajvan u više od četvrt stoljeća.

Nakon posjete Tajvanu, Pelosi i drugi članovi Kongresa odletjeli su u Južnu Koreju - ključnog saveznika SAD-a u kojem je raspoređeno oko 28.500 američkih vojnika, u sklopu azijske turneje koja uključuje zaustavljanje u Singapuru i Maleziji.

Ona se u četvrtak sastala sa predsjednikom Nacionalne skupštine Južne Koreje Kim Jin Pyoom i drugim visokim članovima parlamenta.

Nakon tog jednosatnog sastanka, Pelosi je govorila o bilateralnom savezu, iskovanom u krvi tokom Korejskog rata 1950-53., i zakonodavnim naporima da podrži nastojanja da se ojačaju veze, ali nije direktno spomenula svoju posjetu Tajvanu i protivljenje Kine. 

Ni Pelosi ni Kim nisu odgovarali na pitanja novinara.

Kim je rekao da on i Pelosi dijele zabrinutost zbog sve većih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje. Rekao je da su se njih dvoje složili da podrže nastojanja svojih vlada da uspostave denuklearizaciju i mir na Korejskom poluostrvu na osnovu snažnog odvraćanja i diplomatije.

Kasnije tokom dana, Pelosi planira posjetiti međukorejsko granično područje koje zajednički kontroliraju komanda UN-a predvođena Amerikancima i Sjeverna Koreja, rekao je južnokorejski zvaničnik koji je htio ostati anoniman jer nije bio ovlašten da razgovara s medijima o tom pitanju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Južna Koreja najavila pravne akcije protiv ljekara stažista koji protestuju protiv vladinih planova

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale sporazum o širenju saradnje na vojnom polju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo