Bosna i Hercegovina     | 29.07.2022. 20:24 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Izetbegović na Kuli u Gradačcu: SDA je pronašla odgovor na svaki problem sa kojim se BiH suočila

FENA Saopćenje

GRADAĆAC, 29. jula (FENA) -Na platou Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

 

 

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da pune tribine SDA ispunjavaju njegovo srce. Tom prilikom je istaknuo historijski značaj Gradačca za Bosnu i Hercegovinu.

- Volio bih da ovu predstojeću kampanju počnemo pričom o visokim tehnologijama, izgradnji infrastrukture, popravljanju obrazovanja i zdravstva. Međutim, ne biramo mi teme već oni koji ponovo pokušavaju da uzdrmaju temelje Bosne i Hercegovine. Želio bih da nakon ove kampanje i naše pobjede uslijedi mirnije vrijeme – poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, pred narod izlazi sa istinom, a to je da je svaki problem u proteklom periodu, a naročito u posljednje četiri godine, SDA znala riješiti.

- Nijedan od njih nije ostao neriješen. U 32 godine smo otvorili put višestranačju, odbraniti zemlju, izborili nezavisnost, gradili državu i jačali njene institucije. Rezultat svega toga je da mi definitivno možemo kazati da smo postali politički faktor bez kojeg nema nikakve računice, ne samo u Bosni i Hercegovini već u ovom dijelu Evrope – izjavio je Izetbegović.

Podsjećajući na izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u protekle četiri godine, poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i napada na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, Izetbegović je podsjetio da je na sve njih SDA pronašla odgovor.

- Sada imamo 10.000 radnih mjesta više nego onog dana kada je počela pandemija. Porasle su plaće i penzije. Najopasniji je bio udar Narodne skupštine RS-a na državu BiH. Htjeli su da državi uzmu imovinu i ovlasti. Šest puta su to pokušali i šest puta smo mi našli odgovor. Radio je to Pravni tim SDA. Ustavni sud BiH je donosio odluke kojima su sačuvani imovina i nadležnosti države na osnovu apelacija koje je pripremila SDA. Šest prema nula za nas. U svemu što se dešava SDA nađe odgovor – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je pozicija federalnog premijera najteža pozicija za obnašanje u državi, te da premijer Fadil Novalić, uprkos pritiscima, uspješno predvodi Vladu FBiH.

- Kada smo ga pozvali i zamolili da preuzme tu poziciju, mi smo htjeli privrednika, a ne političara. Htjeli smo čovjeka od karaktera, koji je radnik, koji će 24 sata na dan raditi, koji se nijednom problemu neće izmaći, koji ima ljubav za ljude. I dobili smo ga, hvala Bogu. On je došao iz privrede i znao je sa kakvim se izazovima privrednici suočavaju. Riješio je Penzioni fond, uvezivanje staža, povećao je penzije i plaće, na proteste kojima smo ranije stalno svjedočili ste već zaboravili, boračke kategorije su zadovoljne, duplo manje je zadužen građanin FBiH od građanina u RS-u – izjavio je Izetbegović.

SDA je, dodaje, stožerna bošnjačka i bosanskohercegovačka stranka, ali i evropska stranka koja sadrži bogat i slojevit identitet.

- A Bošnjaci su ponosan narod koji nosi svoj identitet kao žišku na dlanu – dodao je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo važnost multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine i neupitnost mogućnosti suživota građana svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

- I Bošnjaci unutar sebe imaju probleme, imaju podjele i borbu za vlast. Prije nekoliko dana smo uspjeli, uprkos našim političkim razlikama, skupiti se ispred OHR-a i spriječiti nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona – kazao je Izetbegović.

Poručio je da je SDA politički monolit koji ima znanje, iskustvo i emociju, te da je prekaljena u izazovima sa kojima se država Bosna i Hercegovina suočavala.

- Mogu me voditi u Neum, mogu me voditi u Brisel, mogu me voditi gdje god hoće. Mi ćemo uvijek razgovarati sa međunarodnom zajednicom, ali nikada nećemo napraviti korak ni milimetar unazad. Mi moramo pobijediti, ne zato da bi bili vlast već da nas ovi drugi ne bi vratili nazad – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je pozdravio ulogu međunarodne zajednice u Bosnu i Hercegovinu u proteklim decenijama, istaknuvši posljednje rezolucije i odluke sa Kongresa Evropske narodne stranke i državnih parlamenata koje su u suprotnosti sa zahtjevima i lobiranjima retrogradnih politika.

- Naš odgovor je snaga, istina, pravda i ponos. Kako do snage? Jačati državu, njene institucije, Oružane snage, voditi je u snažne međunarodne asocijacije i jačati narod. Dio te snage je sloga – poručio je Izetbegović.

Ne smiju se, dodao je, dozvoliti nametanja nepravičnih rješenja. U tom kontekstu je spomenuo najavljeno nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika.

- Ono sa čime su mene pritiskivali samog je bilo duplo gore od ovoga što je sad namjeravao nametnuti OHR. Zato sada na svaku moju riječ žestoko reaguju. Da je nametnuto ovo što je OHR planirao, kontrolni paket u Domu naroda FBiH bi se definitivno predao HDZ-u BiH, a SNSD bi s vremenom došao do toga da kontrolira Klub Srba i onda bi dobili kliješta. Dobili bi mehanizme da bez njih ne možete formirati Vladu, da ne možete ništa i da vam navuku još jednu luđačku košulju. Zato je bila onakva reakcija i dokazali smo da to možemo zaustaviti – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio značaj očuvanja kulture, vjere, identiteta i digniteta Bošnjaka.

- Svjedočimo pokušajima ušutkivanja Bošnjaka. Ne dajte se, ljudi. Branimo naš sistem vrijednosti. Nemojte dopustiti nametanje cenzure. Govorit ćemo šta mislimo, nećemo povijati kičmu ni pred kim, branit ćemo svoju vjeru i sjećati se naše herojske borbe, ali i žrtava. Bošnjaci nikoga nisu napali, a nisu se ni svetili. Onda nam u Višegradu četnici zaprijete da će Drina ponovo biti krvava, prijete podjelom Bosne, a onda su svi zgroženi kada ja kažem da smo se prebrojali. Kada su nas prije 30 godina napali, oni koji su se prebrojali su ostali živi. Bošnjaci imaju pravo da budu oprezni, ali i pravo da se brane. Ne smiju nam nametnuti šutnju. Nikada mi nikoga nećemo napasti, ali ćemo se itekako organizovati u okviru Ustava i zakona – poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini su se također obratili federalni premijer Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak i predsjednik Gradskog odbora SDA Gradačac Bahrudin Ahmetagić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!