Najave     | 29.07.2022. 09:09 |

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima u živom štitu na Crnom vrhu kod Prozora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Povodom obilježavanja 29. godišnjice zločina nad logorašima u živom štitu na lokalitetu Crni vrh kod Prozora, Savez logoraša Bosne i Hercegovine i Udruženje logoraša Prozor, zajedno s partnerskim organizacijama: JOB, Udruženje porodica šehida, Udruženjima RVI i nevinih žrtava-Crni Vrh, u nedjelju, 31. jula od 10.00 sati, obilježavaju godišnjicu stradanja Bošnjaka, tradicionalnim pohodom na Crni Vrh "Marš mira-Marš slobode".

Na taj dan, 31.jula1993. godine, snage HVO su neljudski iskoristile zarobljena 54 logoraša s ovih područja kao "živi štit" u borbama protiv jedinica Armije RBiH, a nakon političke i vojne izdaje tih svojih doskorašnjih saboraca.

Udruženje logoraša Prozor će, zajedno s navedenim udruženjima, Medžlisom, porodicama žrtava, logorašima i gostima realizirati tradicionalni pohod i obilježavanje mjesta zločina „maršom mira“ od nekoliko kilometara, do samog mjesta pogibije 23 logoraša iz "živog štita". Na navedenom mjestu je postavljen veliki šehidski nišan koji svjedoči o torturama i podnesenoj ultimativnoj žrtvi tokom dugogodišnje agresije na Bosnu i Hercegovinu, ove do današnjeg dana marginalne kategorije našeg društva, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana