Bosna i Hercegovina     | 27.07.2022. 11:28 |

Zvizdić razgovarao s članom Bundestaga Christophom Ploßom

FENA Saopćenje, Foto/ PSBIH

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić sastao se danas s članom Bundestaga Christophom Ploßom i tom prilikom rekao da je u bilateralnom smislu, Njemačka naš najvažniji vanjskopolitički i vanjskotrgovinski partner unutar EU.

Izrazio je nadu da će dvije zemlje unaprijediti dalji razvoj ekonomskih veza i da će se nastaviti rast investicija što je vrlo bitno u aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u svijetu. Tokom sastanka, Zvizdić se zahvalio na svemu što je SR Njemačka uradila u sklopu Berlinske inicijative, i posebno na aktivnostima Bundestaga, a prije svega na usvajanju Rezolucije “Podrška BiH na putu u bolju budućnost”.

- Pozitivno je to što je Rezolucija Bundestaga prepoznala potrebu približavanju BiH NATO-u, što je uz članstvo u EU jedan od naših ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Zahvalni  smo, također, na odluci Bundestaga da podrži upućivanje 50 njemačkih vojnika u EUFOR Althea misiju u BiH. Zbog benefita koji su ključni za moju zemlju, jako nam je važno članstvo u NATO-u i dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina drugu vanjskopolitičku alternativu nema - rekao je tokom sastanka Zvizdić.

Upoznao ga je i sa stavovima u pogledu nametanja izmjena Izbornog zakona, te naglasio da bi takav Zakon samo probudio dalje etničke podjele u zemlji i postao osnova za retrogradnu prediznornu kampanju.

Zastupnik Ploß je rekao da među njemačkim parlamentarcima ima puno prijatelja Bosne i Hercegovine i da je Njemačka iskren prijatelj BiH. Rekao je da je za sve građane važno da izbori u oktobru budu provedeni na fer i demokratski način. Istaknuo je snažnu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine, ali i rekao da se uslovi koje je postavila Evropska unija za punopravno članstvo u porodicu evropskih naroda, moraju ispuniti i da se mora nastaviti s daljom implementacijom evropskih standarda u sve segmente u BiH.

Christoph Ploß je član CDU-a i od 2017. godine je član Bundestaga. Član je Komiteta za EU pitanja i Komiteta za transport i digitalnu infrastrukturu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom