Svijet     | 27.07.2022. 08:49 |

Johnson uručio Zelenskom nagradu za čelništvo 'Sir Winston Churchill'

FENA Internet, Foto/ EPA

LONDON, 27. jula (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson uručio je u utorak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom nagradu 'Sir Winston Churchill' za čelništvo, povlačeći uporedbe između dvojice čelnika u vremenima krize.

Zelenski je prihvatio nagradu putem video linka tokom ceremonije u Johnsonovom londonskom uredu kojoj su prisustvovali članovi porodice Churchill, ukrajinski ambasador Vadim Pristajko i Ukrajinci koji su primili obuku od britanskih vojnika.

Johnson je podsjetio kako je Zelenski potvrdio 24. februara da je Rusija pokrenula invaziju, dodajući: “U tom, trenutku najteže krize, vi ste se suočili s testom čelništva na isto tako ozbiljan način kao i Churchill u 1940. godini”.

Zelenski je zahvalio Johnsonu i Britaniji na njihovoj podršci.

Dvojica lidera stvorili su bliske veze otkako je Johnson postao prvi zapadni čelnik koji je posjetio Ukrajinu nakon ruske invazije. U ovom je mjesecu Zelenski izjavio kako je ožalošćen viješću da je Johnsom podnio ostavku sa čela Konzervativne stranke nakon višemjesečnih etičkih skandala, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zelenski obišao linije fronta u oblasti Donjeck

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'