Kultura     | 25.07.2022. 15:49 |

Od 1 do 6. augusta brojni sadržaji 25. 'Festivala prijateljstva-Goražde 2022'

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 25. jula (FENA) - Goražde će u periodu od 1. do 6. augusta biti domaćin 25. Internacionalnog Festivala prijateljstva.

Direktor Javne ustanove Centar za kulturu, koja je organizator manifestacije, Murat Fejzić naglašava da će program koji je usvojio organizacioni odbor, obilovati nizom cjelodnevnih događaja za sve generacije.

- Mislim da će građani biti zadovoljni obimom i kvalitetom programskih sadržaja u kojima će moći uživati u prvim danima augusta. Uz koncerte na centralnoj pozornici pred gradskom dvoranom koji su okosnica festivala, tu su i pozorišne predstave, filmovi, promocije i sajam knjiga, sajam starih zanata, večeri sevdaha i folklora, internacionalna likovna kolonija 'Boje prijateljstva', šahovski turnir, brojni sadržaji i radionice za djecu, fudbalski turnir prijateljstva takođe za djecu, tako da će svako moći pronaći nešto za sebe, a sadržaji će se odvijati na brojnim lokacijama - ističe Fejzić.   

Uz centralne događaje koji će se dešavati u periodu od 1. do 6. augusta, jednaku pažnju zaslužuju i predfestivalski sadržaji, kao i Eko Drinska regata 7. augusta

- Predfestivalska noć počet će izložbom skulptura Goraždanina Jakuba Hubjera u Omladinskoj ulici, dok će na platou spomen obilježja ubijenoj djeci Goražda biti priređen program mališana iz vrtića, a za njih će u toj večeri biti priređena i promocija dječje knjige- navodi on.

Prvog dana festival bit će priređena promocija kaligrafije i tehnike slikanja na vodi, a u susret svečanom otvaranju planirano je i otvaranje izložbe “Tri života Sarajevske Hagade” u prostorijama Zavičajnog muzeja, kao i sajma knjiga na platou Centra za kulturu gdje će biti priređena i “Bosanska avlija”.

Uz Duvački orkestar iz Travnika te Kiseljačke mažoretkinje, koji će prodefilovati ulicama grada, u okviru ceremonije svečanog otvaranja bit će izveden i performans “Goražde, grad ljubavi, sjećanja i prijateljstva”, a otvaranju manifestacije prisustvovat će i ambasadorica Francuske u BiH Kristina Tudik.    

Ovogodišnji festival bit će otvoren uz vatromet i koncert Halida Bešlića, dok će u program učestvovati i bend Balkanerosi, te Aziz Gluščević Zisko. Prvog festivalskog dana s radom počinje i internacionalna likovna kolonija i sajam knjiga.

U okviru koncertnih večeri na Festivalu prijateljstva nastupit će i Ifeta Behmen, Fondacija Sevdah, Slađana Mandić, grupa Sare Roma, Frenkie, Kontra i Indigo, Ekvivalenti, Zona Isključenja i Aleksandra Radović.

- Očekujemo učešće brojnih umjetnika iz raznih sfera iz BiH, Srbije, Crne Gore, Turske i drugih zemalja i vjerujemo da će i učesnici i publika sa ovogodišnjeg festivala ponijeti sjajne utiske. Nakon reduciranih programskih sadržaja proteklih godina zbog pandemije, ove godine smo napravili iskorak i festival vratili u njegovom punom obimu - kazao je direktor Centra za kulturu Goražde.

Prvi Festival prijateljstva održan je 1997. godine na inicijativu nekolicine Goraždana i kolektiva Bretanja - Goražde, a danas je jedna od najznačajniih kulturnih manifestacija u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo