Bosna i Hercegovina     | 22.07.2022. 16:01 |

Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca (VIDEO)

FENA Hana Imamović, Foto: Harun Muminović

BOSANSKI PETROVAC, 22. jula (FENA) - Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena Fadilom Novalićem razgovarala je danas s načelnikom Bosanskog Petrovca Mahmutom Jukićem o brojnim temama i projektima od značaja za tu općinu Unsko-sanskog kantona.

Kako je kazao federalni premijer Bosanski Petrovac je općina u kojoj živi 6.000 stanovnika, ali koja svojim primjerom pokazuje da je suživot moguć te je u interesu Vlade FBiH da podupire takve sredine infrastrukturom i drugim projektima koji su im od značaja.

- Vlada je u izdašnom iznosu podržavala ovu općinu i tako ćemo i nastaviti. Ponovili smo da nismo odustali od izgradnje dionice Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca - kazao je Novalić.

Na sastanku je, dodaje, razgovarano i o snabdijevanju električnom energijom te o privredi na ovom području, ali i o razvoju turizma budući da je u pitanju najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini.

- Novim zakonom, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri, omogućena je upotreba obnovljivih izvora energije što je velika šansa za Bosanski Petrovac - ističe Novalić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić kazao je da je prošle godine Vlada FBiH osigurala više od 1,6 miliona KM za ovu općinu kroz kapitalne grantove i tekuće transfere izražavajući nadu da će Vlada FBiH pomoći i nove projekte koje u općini planiraju realizirati, a koji su u vrijednosti 1,2 miliona KM.

Vlada FBiH osigurala je 2018. godine 40.000 KM za priključak poslovne zone "Gorinčani" na kanalizacionu mrežu, dok je 2020. godine izdvojeno 211.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 86.000 KM za rekonstrukciju i uređenje ulica u gradskom naselju.

Također, 2021. godine osigurano je 245.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 120.000 KM za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske mreže u Bosanskom Petrovcu, dok je ove godine izdvojeno oko 230.000 KM i 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu, te oko 105.000 KM za konkretne projekta koji se tek trebaju dodijeliti.

Nakon sastanka delegacija Vlade Federacije BiH položila je cvijeće na Trgu šehida, a potom i obišla privredni kompleksa ASIKS kao primjer uspješne privatizacije. U 2000. godini otvorena je pilana s dugom historijom u industriji sječe drveta.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

EU obnovila Gradsku tržnicu u Bosanskom Petrovcu - Praktična realizacija održivosti i napretka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana