Bosna i Hercegovina     | 19.07.2022. 14:53 |

Počela akcija čišćenja naselja na području Općine Novo Sarajevo

FENA Saopćenje, Foto/ Opcina Novo Sarajevo

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Velika akcija čišćenja počela je danas na području Općine Novo Sarajevo. 

U akciji, koja je počela sa Spomen-parka Vraca, učestvuju ekipe Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, te kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park”, “Rad” i “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop” i “Gras”, u koordinaciji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Tokom akcije komunalna preduzeća će zajedno s Općinom Novo Sarajevo i mjesnim zajednicama realizirati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu s Planom lokaliteta koje su iskazale mjesne zajednice, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Akciju čišćenja na području općine Novo Sarajevo danas su ozvaničili općinski načelnik Hasan Tanović, predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te predstavnici preduzeća koja učestvuju u akciji.

Tanović je istakao da se Općina Novo Sarajevo odazvala zajedničkoj akciji čišćenja u saradnji s javnim komunalnim preduzećima i resornim ministarstvom, koje je poduzelo napore da se jedna ovakva akcija provede na području svih općina u Kantonu Sarajevo.

- U narednih pet dana aktivnosti će se provoditi na području svih osamnaest mjesnih zajednica na onim površinama koje nisu obuhvaćene redovni programima i planovima čišćenja. Problem za odlaganjem i odvozom otpada je jako kompleksan, ali moramo imati na umu činjenicu da smo i mi, građani ti koji mnogo utječemo na komunalnu higijenu vodeći računa gdje i kako odlažemo svoj kućni otpad - naveo je Tanović. 

Općina je ove godine u saradnji sa KJKP "Rad" sufinansirala nabavku specijalnog vozila za pražnjenje zvonastih kontejnera, kojih na području ove lokalne zajednice ima jako mnogo, a ovo preduzeće, nažalost posjeduje samo jedno vozila za njihovo pražnjenje. Nabavkom još jednog vozila povećat će se brzina pražnjenja zvona, čime će se izbjeći odlaganje otpada pored kontejnera - istakao je načelnik Tanović.

Pomoćnik resornog ministra Adnan Medić istakao je da će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kao i uvijek do sada biti pokretač i dati podršku ovakvim i sličnim akcijama.

- Trudimo se da maksimalno pružimo pomoć i podršku svim općinama u Kantonu Sarajevo kako bi nivo komunalne higijene doveli na jedan bolji nivo. Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u ovu veliku akciju čišćenja, te da općenito povedu računa o odlaganju otpada i čistoći javnih površina u svom okruženju - istakao je Medić.

Dodao je da se Ministarstvo ove godine opredijelilo i za formiranje komunalne policije koja će voditi računa o svim javnim površinama na području sarajevskog kantona i koja će kontinuirano djelovati na terenu.

Tokom petodnevne akcije svakodnevno će na terenu biti angažovano više od 100 uposlenika navedenih javnih preduzeća i 30 vozila. Organizatori su ovom prilikom pozvali i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo