Bosna i Hercegovina     | 19.07.2022. 14:44 |

Beč: Daljinsko hlađenje postaje zamjena za klima uređaje

FENA Saopćenje, Foto/ Wien Energie/ Johannes Zinner

BEČ, 19. jula (FENA) - Još jedan toplotni val pogodio je Evropu i milioni preduzeća i domaćinstava se oslanjaju na klimatizaciju. Međutim, klima uređaji znatno opterećuju distributivnu mrežu, a osim toga, ispuštaju i višak toplote na ulice. Gradske vlasti austrijske prijestolnica stoga već 15 godina šire mrežu daljinskog hlađenja, a u roku od pet godina žele pokriti cijeli centar grada.

Sistem daljinskog hlađenja radi na sličnom principu kao i daljinsko grijanje iz toplana u zimskim mjesecima. Koristi se voda ohlađena na pet do šest stepeni Celzijusa, koja se u posebnim cijevima distribuira direktno do kupaca ili do sistema hlađenja pojedinačnih zgrada. Zagrijana voda se zatim vraća u gradsku centralu. Ovdje se ponovo hladi riječnom vodom ili preko sistema daljinskog grijanja, čiji kapaciteti su u ljetnim mjesecima neiskorišteni.

Bečka elektroprivreda Wien Energie sada proširuje daljinsko hlađenje na 180 zgrada, sa ukupnom snagom od 200 megavata. Prema navodima te kompanije, visokoefikasne centralne rashladne jedinice postižu uštedu od 50 posto CO2 i 70 posto energije u poređenju sa tradicionalnim klima uređajima. Zahvaljujući centralnom hlađenju, klima uređaji u privatnim stambenim prostorima koji višak toplote emituju na ulice i doprinose stvaranju urbanih toplinskih otoka, postaju suvišni.

Do 2025. godine austrijska metropola želi proširiti mrežu daljinskog hlađenja i izvan centralne gradske jezgre i uložiti oko 90 miliona eura.

- Zahvaljujući daljinskom hlađenju, posebno u gusto naseljenim područjima, možemo održati visok kvalitet života u našem gradu. Do 2030. godine želimo da ponudimo mogućnost povezivanja na mrežu u cijelom centru i da postanemo glavni grad za daljinsko hlađenje u Evropi – kazao je član bečke gradske vlade iz resora za finansije, privredu, rad, međunarodne odnose i javna preduzeća Peter Hanke.

Ovogodišnji juni bio je četvrti najtopliji mjesec u Beču od kada postoje mjerenja. Proteklih mjesec dana temperatura je porasla ukupno dvanaest puta iznad 30 stepeni Celzijusa, a broj tropskih dana se udvostručio posljednjih 30 godina, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana