Bosna i Hercegovina     | 18.07.2022. 19:35 |

Novo Sarajevo - Zaključak Općinskog vijeća u suprotnosti sa Zakonom o principima lokalne samouprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Zaključak Općinskog vijeća Novo Sarajevo, sa posljednje sjednice održane 30. juna 2022. godine, da se u što kraćem roku, a ne dužem od 30 dana, raskine Ugovor o operativnom lizingu između Općine Novo Sarajevo i firme Porsche Leasing d.o.o. Sarajevo, a čiji je predmet iznajmljivanje električnog vozila na period od četiri godine, u suprotnosti je sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH i Statutom Općine Novo Sarajevo.

Iz tog razloga za sutra je sazvana Hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj će se razmatrati zahtjev za preispitivanje spornog zaključka, kao i njegovo poništenje, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokalarne poslove Općine Novo Sarajevo.

U okviru svojih ovlaštenja, koja su sadržana u zakonu o principima lokalne samouprave, statutu Općine, budžetu Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu i Odluci o izvršenju budžeta, općinski načelnik je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH donio Plan javnih nabavki kojim je planirana javna nabavka “Iznajmljivanje vozila”.

Na osnovu predmetnog Plana donesena je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke nakon čega je proveden i okončan otvoreni postupak javne nabavke “Usluge iznajmljivanja novog putničkog motornog vozila putem operativnog lizinga”

Općina Novo Sarajevo ističe da je predmetni Plan javnih nabavki Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu shodno svim važećim propisima transparentno i javno objavljen na stranici Općine Novo Sarajevo.

Zakonom o javnim nabavkama BiH propisano je da se na odgovornost ugovornih strana za ispunjavanje obaveze iz ugovora o javnoj nabavci subsidijarno primjenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o obligacionim odnosima, koji  precizira jednostrani raskid ugovora iz razloga neispunjenja ugovorne obaveze i promijenjenih okolnosti, što ovdje nije slučaj.

Dakle nije predviđen raskid ugovora pod okolnostima u kojima obje ugovorne strane uredno izvršavaju svoje obaveze, odnosno nisu ispunjene zakonom definisane pretpostavke za takvo postupanje, te se može pretpostaviti vrlo moguće pokretanje sudskog spora od druge ugovorne strane.

Osim navedenog, činjenica je da se raskidanjem ugovora zaključenog nakon provedenog postupka javne nabavke, a uslijed okolnosti za koje nije odgovoran izabrani ponuđač, narušava integritet Općine Novo Sarajevo kao ugovornog organa.

Iz svega navedenog proizilazi da je općinski načelnik postupao u granicama svojih ovlaštenja i u skladu sa važećim zakonima, budžetom Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu i Odlukom o izvršenju budžeta za 2022. godinu.

Nadalje, ukoliko Općinsko vijeće smatra da je načelnik potpisao štetan, neustavan ili nezakonit akt, u ovom slučaju  Okvirni sporazum o iznajmljivanju vozila,  ono je u skladu sa članom 63. Statuta Općine Novo Sarajevo imalo mogućnost, prilažući adekvatne dokaze i oblazloženja, da u roku od tri dana traži da načelnik preispita sporni akt (rok bi se u ovom slučaju mogao računati od potpisivanja ili saznanja).

S obzirom da Općinsko vijeće nije postupilo u skladu s članom 63. Statuta Općine Novo Sarajevo, te da nisu dostavljeni adekvatni dokazi I obrazloženja o štetnosti Ugovora po Općinu, u Općini Novo Sarajevo smatraju da je doneseni zaključak protivan statutu Općine i kao takav upitne zakonitosti.

Nadalje, treba istaći da je predmetni zaključak štetan po interese i imovinu Općine, s obzirom da, ukoliko bi došlo do raskida predmetnog Ugovora, Općina Novo Sarajevo bi morala isplatiti sve mjesečne rate koje su predviđene ugovorom do kraja tekuće godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo