Regija     | 08.07.2022. 13:57 |

Konferencija u Osijeku: Unaprijediti suradnju Hrvata iz BiH s Hrvatskom

FENA Agencije

OSIJEK, 8. srpnja (FENA) - Unaprijediti regionalnu suradnju Hrvata iz Bosne i Hercegovine s Hrvatskom cilj je Prekogranične konferencije BiH i Hrvatska održane u petak u Osijeku.

Radi se o projektu Unapređenja regionalne suradnje i razmjena iskustava u implementaciji prekograničnih projekata, koji Razvojna agencija Žepče provodi u partnerstvu s Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici 11 lokalnih samouprava iz Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko istaknula je da agencija djeluje od 2010. i do sada su proveli tri prekogranična projekta, koji se uglavnom odnose na konkurentnosti gospodarstva i razvoj ruralnih područja.

Svako novo poznanstvo s regionalnim agencijama u Hrvatskoj nama dobro dođe, a cilj nam je, s obzirom na to da se radi uglavnom o ruralnim područjima, podići ih na veću razinu razvoja koristeći fondove EU, koji će se otvarati za BiH, kazala je Janko dodajući da su zanimljiva područja gospodarstvo, turizam i obnovljivi izvori energije.

Da proračuni općina nisu dovoljni za brži razvoj odavno su shvatili u Općini Žepče, ustvrdio je načelnik Mato Zovko i dodao kako je vrhunac bio kada su kao mala općina uspjeli implementirati treći projekt prekogranične suradnje - Hrvatska, BiH i Crna Gora. Radi se o projektima  od 600 tisuća do milijun eura, od kojih 75 posto sredstava financira EU.

Na taj način smo toliko ojačali Razvojnu agenciju da jedva čekamo kada će BiH dobiti status kandidata za ulazak u EU. Našim primjerom pokazujemo ostalim općinama kako je to biti spreman za buduće vrijeme, poručio je Zovko.

O iznimnoj važnosti prekogranične suradnje s BiH govorio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić navodeći da je ta županija i ranije direktno sredstvima županije prepoznavala potrebe Hrvata izvan Hrvatske.

Svojim primjerom i logistikom pomoći ćemo im da kvalitetno prijave projekte i dobiju ta sredstva, a mi ćemo u OBŽ potporu Hrvatima nastaviti davati bez obzira na prekograničnu suradnju, poručio je Miletić.

Ravnatelj osječko-baranjske Županijske razvojne agencije Denis Ćosić najavio je da će stručni ljudi iz hrvatskih agencija odlaziti u BiH radi edukacije njihovih djelatnika, koji će raditi na projektnim prijedlozima i provedbi samih projekata.

Cilj nam je napraviti ne samo bazu znanja već i projektnih prijedloga koje bi mogli prijavljivati i preko drugih natječaja, preko Ministarstva regionalnog razvoja i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kazao je Ćosić.
 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta