Kultura     | 07.07.2022. 20:26 |

Predstava 'Rechnitz-Anđeo uništenja' u Srebrenici u okviru obilježavanja godišnjice genocida

FENA Saopćenje, Foto/ SARTR

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predstava "Rechnitz – Anđeo uništenja", 10. jula će gostovati u Srebrenici u okviru programa obilježavanja godišnjice genocida.

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Realizirana je u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.
 
Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se  desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata, saopćeno je iz SARTR-a.
 
Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo