Kultura     | 07.07.2022. 15:07 |

Goražde - 'Džemo, Džek i Hamdija' predstava o univerzalnim ljudskim vrijednostima

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 7. jula (FENA) -  Članovi amaterske pozorišne scene Centra za kulturu Goražde publici su se predstavili sa novim komadom ”Džemo, Džek i Hamdija” čiji tekst potpisuje mlada Goraždanka Emina Bogdanić. Predstavu je režirala voditeljica amaterske pozorišne scene, profesorica Senada Aleta, a mladi glumci amateri sjajno su se snašli u priči o univerzalnim ljudskim vrijednostima koje se ne mogu kupiti novcem.

Autorica Emina Bogdanić pojašnjava da se predstava bavi nematerijalnim stvarima koje čovjek najčešće doživljava olako i govori o vrijednostima koje su čovjeku najbitnije - prijateljstvo, sreća, ljubav među ljudima.

- Tekst je napisan kada sam imala 14 godina, a konkretne poteze pravila sam nekad poslije, javljajući se mojoj profesorici Senadi Aleti kada sam bila u srednjoj školi. U početku nije bila za scenu, pisana je u stihu kroz konverzaciju dva lika, a poslije je ispalo da se može pretočiti u predstavu koja je jako posebna i maštovita. Mnogo sam sretna a i predstava govori o pronalasku sreće odnosno stvari koje se ne mogu kupiti novcem. Specifično za ovu predstvau je što se ona dešava u dijalozima koji se rimuju od početka do kraja, čak i komentari koje imaju sporedni  likovi, tako da je ona zaista posebna” – ističe Bogdanić.

Voditeljica amaterske pozorišne scene Centra za kulturu Goražde Senada Aleta napominje da se na pripremi predstave radilo dva mjeseca te da su se mladi goraždanski talenti odlično snašli u svojim ulogama.  Akteri  predstave su Eldar Alajbegović, Sara Kadrić, Said Bučo i Erna Mujezinović. U predstavi se pojavljuju i "dobri jarani" Rooni Baker, Danis Omeragić i Ajdin Ćurovac.

- Jako smo ponosni i sretni jer je riječ o predstavi koju je napisala naša Goraždanka, moja učenica, zbog čega sam još više ponosna na ono što radi i način na koji piše, kao i što je poklonila taj tekst nama da je mi pripremimo. Ovo je predstava o univerzalnim vrijednostima koje svaki čovjek treba da nosi u sebi a koje nekako zanemarujemo i prihvatamo olako kao da se one podrazumjevaju. Ništa se na ovom svijetu ne podrazumijeva, pogotovo ne osobine koje čine čovjeka i predstava je pravi prikaz onoga što  čovjek treba da nosi u svom srcu - pojašnjava Aleta.

Predstva ”Džemo, Džek i Hamdija” svojevrsna je kruna dosadašnjeg stvaralačkog rada talentovane Goraždanke Emine Bogdanić koja iza sebe ima objavljenu zbirku pjesama "Oprosti za poeziju", a u toku ove godine planira objaviti I drugu ”Razum poslije kiše”. Studentica germanistike – njemačkog jezika i književnosti pjesme piše i na njemačkom jeziku te se nada objavi i te zbrike. Ističe da u  planu ima i tekst za novu predstavu o očuvanju okoliša i planete Zemlje koju će rado pokloniti Amaterskoj pozorišnoj sceni Centra za kulturu kako bi bila izvedena u okviru ovogodišnjeg internacionalnog ”Festivala prijateljstva” u Goraždu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo