Turizam

LiNK: Prirodno i kulturno naslijeđe potencijal razvoja turizma

Saopćenje, LiNK Mostar

MOSTAR, 7. srpnja (FENA) - Promotivna tura "Doživi kulturu" održana je u srijedu, 6. srpnja, s ciljem predstavljanja bogatog kulturnog nasljeđa i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke, kao kulturno blago iz srednjeg vijeka koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima, te predstavlja raskrižje mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam oduvijek su bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja dovela je do toga da se suvremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

"Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije udružile su se s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao projekt ' PRONACUL'. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unaprjeđenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije", navode iz LiNK-a.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija „Zasavje” iz Slovenije, a udruženje LiNK iz Mostara kao jedan od partnera se u svojim aktivnostima fokusirao na unaprjeđenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini - UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta, te promocije turističke ponude.

U tu svrhu organizirana je i promotivna tura "Doživi kulturu" koja je počela posjetom JU Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" gdje je postavljena i multifunkcionalna pametna ploča koja će služiti za pristup digitalnim alatima, međunarodnim platformama i generalno za prezentaciju i promociju turističkog potencijala.

Ovom prilikom službeno je predstavljena i aplikacija "Doživi Jablanicu" putem koje posjetitelji mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije o turističkoj ponudi regije (uključujući informacije o spomenicima kulture, outdoor aktivnostima, smještajnim kapacitetima, manifestacijama i slično).

"Mapirali smo više od 100 lokalnih resursa koji su značajni za održivi razvoj turizma i upravo nam je bio cilj da svaki posjetitelj Jablanice na jednom mjestu može dobiti sve informacije o turističkoj ponudi, uključujući informacije o smještajnim kapacitetima, gastro ponudi, spomenicima kulture, prirodnim ljepotama, outdoor aktivnostima poput planinarenja, biciklizma, kajak tura i slično", naglasila je direktorica udruženja LiNK Alisa Gekić.

Nakon posjete Muzeju upriličen je obilazak nekropole Dugo polje, gdje je održan kulturno-umjetnički program o srednjovjekovnoj Bosni i stećcima kao kulturnom blagu BiH. Uz stihove Maka Dizdara, kulturno-umjetničku izvedbu mladih iz Jablanice, te degustaciju tradicionalnih jela, sudionici promotivne ture istinski su doživjeli kulturu ovog podneblja.

Na nekropolama je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetitelje. One su uređene i obogaćene novim klupama, stolovima sa nadstrešnicama, solarnom rasvjetom i brojnim drugim sadržajem. Postavljene su i kante za otpad, te osiguran redovan odvoz smeća kako bi se zaštitio i očuvao prirodan ambijent nekropole.

(FENA) R. G.
Vezane vijesti