Bosna i Hercegovina     | 04.07.2022. 14:40 |

U HBŽ-u plaće rastu svim korisnicima proračuna osim članovima Vlade 

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

LIVNO, 4. srpnja (FENA) - Primjenom novog Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije (HBŽ), koji će se primjenjivati od 1. kolovoza ove godine, neće se umanjiti postojeći dohodak nikome, a posebice onima koji primaju najniže plaće, priopćilo je u Ministarstvo financija HBŽ-a.

 

Po važećim zakonskim odredbama, njima plaća ne može biti niža od 70 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

Ovim zakonom po prvi put plaće korisnicima nisu povećane linearno, tj. svima za jednak postotak, nego su nekima i snižene, primjerice ministrima i predsjedniku Vlade. Svi ostali mogu očekivati daljnji rast plaća, pored već dva povećanja po pet posto koje je ova vlada realizirala, naveli su iz Ministarstva financija HBŽ-a.

U priopćenju se dodaje kako plaće ministrima u Vladi HBŽ-a i zastupnicima u Skupštini HBŽ-a nisu rasle ni prilikom dva prethodna povećanja plaća proračunskih korisnika.

Zakonom o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije (HBŽ) usklađene su primanja u obrazovanju, pa će od 1. kolovoza zaposleni u osnovnim i srednjim školama primati jednake plaće za isto radno mjesto.

Kada se radi o otpremninama nakon prestanka rada, i tu su promjene išle da se svima osiguraju jednaki uvjeti. U tom slučaju svi stječu jednako pravo naknade u iznosu pet plaća. Također treba istaknuti da se i troškovi prijevoza obračunavaju po svakoj izmjeni maloprodajnih cijena naftnih derivata, većoj od 10 posto, priopćeno je iz Ministarstva financija HBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Vladi HBŽ-a upriličen prijam za novu Miss Hrvatske Tomislavu Dukić

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana