Svijet     | 01.07.2022. 13:47 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Vrhovni talibanski vođa na skupu vjerskih čelnika pozdravio preuzimanje vlasti u Afganistanu

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

KABUL, 1. jula (FENA) - Vrhovni vođa afganistanskih talibana, Haibatullah Akhundzada, pozdravio je islamističko preuzimanje vlasti u Afganistanu u prošloj godini tokom sastanka u petak sazvanog s ciljem stvaranja nacionalnog jedinstva kome prisustvuju vjerski čelnici iz svih krajeva zemlje.

Talibanski portparol potvrdio je da je Akhundzada, koji ima sjedište u južnom gradu Kandaharu, i koji se službeno nije pojavio u javnosti od kako je imenovan 2016. godine, došao u prijestolnicu Kabul na isključivo muški skup s oko 3.000 učesnika.

Nakon što je primio iskaze lojalnosti od učesnika skupa koji su dizali ruke, Akhundzada je pohvalio talibansku pobjedu u augustu prošle godine, kada je svrgnuta vlada koja je uživala zapadnu podršku i dovela je do odlaska snaga pod američkim vodstvom iz zemlje.

- Uspjeh afganistanskog džihada nije samo izvor ponosa za Afganistance nego i za muslimane širom svijeta – prenosi državna novinska agencija Bakhtar njegove riječi, koristeći arapsku riječ za značajnu duhovnu borbu.

Kada je islamistički pokret objavio svoju prelaznu vladu u septembru prošle godine, misteriozni Akhundzada zadržao je ulogu koju je je imao od 2016. kao vrhovni vođa, ultimativni čelnik grupe, ali je rijetko viđan u javnosti.

Njegovo obraćanje skupu vjerskih čelnika uslijedilo je sedmicu nakon katastrofalnog potresa u istočnom Afganistanu, i koji je ukazao na nedostatak podrške na koju talibani mogu računati od međunarodne zajednice.

Afganistanska ekonomija potonula je u krizu, dok su zapadne vlade povukle finansijsku pomoć i strogo su primjenjivale sankcije, navodeći kako je potrebno da afganistanska vlada promjeni kurs prema ljudskim i ženskim pravima.

Akhundzada je u današnjem govoru zatražio od trgovaca da se vrate i ulažu u zemlju, navodeći da strana pomoć ne može pomoći u jačanju ekonomije i učinila bi Afganistance ovisnijim o stranom novcu.

- Hvala Bogu, sada smo nezavisna zemlja. Stranici nam ne bi trebali davati naređenja, ovo je naš sistem i mi donosimo vlastite odluke – kazao je on, prenosi Reuters vijest Bakhtara.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'