Svijet     | 30.06.2022. 16:04 |

Velika Britanija raspoređuje vojne stručnjake kako bi se suprotstavili ruskom uticaju u BiH

FENA Internet, Foto/ Twitter

LONDON, 30. juna (FENA) - Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu radi jačanja NATO misije i promicanja stabilnosti i sigurnosti u zemlji, saopćeno je danas na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

- Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom nakon rata u BiH, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i njezinu stabilnost - kaže se u saopćenju.

Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, britanski vojni stručnjak za borbu protiv dezinformacija i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređen za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za borbu protiv dezinformacija ojačat će NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim uticajima, pomažući u blokiranju ruskih i drugih napora da se ulije nepovjerenje kao i podrivanju demokratije u zemlji i regionu, navodi se.

Novi savjetnik za stratešku odbranu podržat će reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage u skladu s NATO standardima.

- Osim toga, Velika Britanija će izdvojiti 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u sklopu Univerziteta u Sarajevu. To će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada, koji mogu naškoditi ljudima unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko sarađivati s medijima i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi im obezbijedila alate za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija - kaže se u saopćenju.

U nastavku se navodi da Ministarstvo odbrane Velike Britanije trenutno radi s Ministarstvom odbrane u BiH kako bi zemlja ostala na euroatlantskom putu, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružanim snagama BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima s kojima se susreću.

- Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potjere. Raspirujući vatru secesionizma Rusija nastoji da poništi uspjehe iz posljednja tri desetljeća u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da im pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju uživati - rekao je ovom prilikom britanski premijer Boris Johnson.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana