Regija     | 29.06.2022. 19:16 |

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao Abazovićevu vladu

FENA Agencije, Foto/ Arhiv

PODGORICA, 29. lipnja (FENA) - Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u srijedu je uzdrmao crnogorsku vladu Dritana Abazovića, a njegovom sadržaju usprotivile su se i dvije stranke na vlasti.

Ugovor koji regulira odnose države Crne Gore i SPC vlada u Podgorici objavila je utorak navečer, noć uoči odlaska premijera Abazovića u službeni posjet Srbiji, i odmah je izazvao kritike dijela javnosti bliskog crnogorskom domoljubnom bloku.

Tvrde da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu te da se SPC-u, između ostalog, daju crnogorska povijesna i kulturna blaga, prenosi Hina.

Nacrtu Temeljnog ugovora usprotivile su se u Demokratska partija socijalista koja je podržala Abazovićevu vladu, dok je Socijaldemokratska partija koja sudjeluje u Abazovićevoj vladi najavila mogućnost otvaranja pitanja njenog povjerenja u parlamentu.

S druge strane, crnogorski premijer Abazović ustvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, da je Temeljni ugovor u skladu s crnogorskim Ustavom.

“Ja sam premijer koji vodi europsku i sekularnu državu. To znači da će sve vjerske zajednice imati potpuno identičan tretman. Nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što to zaslužuje”, kazao je Abazović.

Crna Gora je ranije potpisala Temeljne ugovore s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski domoljubi organizirani oko NVU “Lovćenske straže 1990” pozvali su na prosvjed u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade, optužujući Abazovića i njegove ministre da su izdajnici.

„Dođite sutra pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade”, navodi se u pozivu na prosvjed.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom