Bosna i Hercegovina     | 29.06.2022. 16:13 |

Beč: Vaučeri za struju za socijalno ugrožene

FENA Saopćenje, Foto/ (c) Wien Energie

BEČ/SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Zbog inflacije i rasta cijena energenata gradske vlasti Beča su pripremile još jedan paket pomoći za ugrožene kategorije stanovništva. Olakšice za ukupno 650.000 domaćinstava, a time i za više od milion stanovnika, ne samo da će pomoći već će i nadoknaditi rastuće finansijsko opterećenje srednje klase.

Jednokratna pomoć od 200 eura namijenjena je stanovnicima čija neto plata ne prelazi 40.000 eura bruto godišnje. Za višečlana domaćinstva gornja granica prihoda je 100.000 eura godišnje.

Grad Beč će osnovati posebnu komisiju koja će kontinuirano pratiti razvoj cijena električne energije i pobrinuti se da je stanovnici dobiju po najpovoljnijim cijenama.

- Pomažemo stanovništvu kada je pomoć najpotrebnija - rekao je Peter Hanke, član bečke vlade iz resora za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća, aludirajući na nedavno najavljeno povećanje cijena za struju u austrijskoj prijestonici.

Za sve građane koji imaju poteškoća s plaćanjem računa za daljinsko grijanje, struju i plin bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ nudi mogućnost plaćanja računa na rate do 18 mjeseci. Također neće uskratiti snabdijevanje energentima naredne zime zbog neizmirenih računa. Pored postojeće telefonske linije za pomoć građanima savjetima uspostavljeno je i novo centralno mjesto za vođenje evidencije o računima i ratama kao i za administraciju podataka.

Gradska uprava se odriče dividendi za 2022. i 2023. godinu koje joj je dobavljač energije inače dužan platiti kao jedinom vlasniku krovnog komunalnog preduzeća „Wiener Stadtwerke“. Zauzvrat će “Wien Energie“ izračunati najpovoljniju cijenu energije za građane.

Za ovaj novi i ujedno četvrti paket podrške za pomoć stanovništvu ove godine gradska uprava Beča je izdvojila 130 miliona eura - saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Beč - Prvi put u svijetu testirano miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

U Beču u promet pušten jedan od najmodernijih vozova metroa u svijetu

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade