Bosna i Hercegovina     | 28.06.2022. 17:37 |

Lučić: Skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima

FENA Saopćenje, Foto/ MLJPI

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić osudio je rušenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Gornjoj Maoči kod Brčkog i apelovao na nadležne institucije da rasvijetle ovaj slučaj što prije, kao i sve one prethodne u kojima su počinioci skrnavljenja i rušenja srpskih spomenika i crkava ostali nepoznati i nekažnjeni.

 

 

- Saopštenje policije da im se obratilo lice inicijala I.K. iz Gornje Maoče koje ih je obavijestilo da su nadgrobne spomenike oštetila tokom igre djeca iz Gornje Maoče u najmanju ruku zvuči neozbiljno. Od kada i čija se to djeca igraju u groblju i kakva je to igra u kojoj se ruše spomenici!? Kakva su to djeca koja mogu i imaju snagu da poruše nadgrobne spomenike!? I zašto to lice koje se javilo policiji nije nijednom riječju osudilo ovaj čin već navodi da će preduzeti neophodne radnje na izmirenju štete- navodi Lučić.

To bi, kako je dodao, trebalo i da se podrazumijeva, ali ne može se novcem izmiriti pričinjena duhovna šteta, jer dirati u mrtve, ma koje vjere i nacije bili, jeste anticivilizacijski čin koji vrijeđa osjećanja svakog normalnog čovjeka, bez obzira ko su i koliko su stari počinioci.

- Ako su ovo nedjelo učinila djeca onda je posebno poražavajuće ako ta djeca gaje i osjećaju odbojnost pa čak mržnju prema svemu što je drugačije i nije njihovo. Srbi su odavno napustili Gornju Maoču i ostali su samo njihovi grobovi kao nijemi svjedoci nekog drugog vremena, ne diraju nikog i ne bi trebalo nikom ni da smetaju. Skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima jer ukazuje da je suživot i pomirenje na ispitu, a svaki normalan čovjek treba da živi tako da voli svoje, a poštuje tuđe - naveo je Lučić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministar Lučić osudio napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

Lučić na Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Unaprediti položaj starijih lica

Lučić čestitao Uskrs

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu