Svijet     | 28.06.2022. 13:45 |

Čelnici G7 dogovorili iznos od 4,5 milijarde dolara pomoći u rješavanju problema hrane u svijetu

FENA Internet, Foto/ Twitter

ELMAU, 28. juna (FENA) - Čelnici Grupe sedam (G7) dogovorili su iznos od 4,5 milijarde američkih dolara za rješavanje problema sigurnosti hrane u cijelom svijetu, pogoršanih povećanjem cijena žitarica i hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bijela kuća je u utorak saopćila da Sjedinjene Države ulažu 2,76 milijardi dolara za rješavanje ovog problema. Sredstva će se koristiti za pomoć 47 zemalja i regionalnih organizacija koje se bave problemom nesigurnosti hrane i pothranjenošću, prenosi AP.

Bijela kuća kaže da je situacija najgora i da je najpotrebnije na području Roga Afrike, gdje je ruska blokada žitarica iz Ukrajine pogoršala ionako tešku situaciju. Afrički rog proživljava četvrtu sezonu suše zaredom, s čak 20 miliona ljudi koji će se suočiti s prijetnjom gladi do kraja godine, saopćila je Bijela kuća.

Bidenova administracija je u saopćenju rekla da su postupci ruskog predsjednika Vladimira Putina "ugušili proizvodnju hrane i poljoprivredu i te da je koristio hranu kao ratno oružje".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izvještaj UN - U svijetu je u 2022. godini bačeno 1,05 milijardi metričkih tona hrane

U decembru 2023. cijene hrane u svijetu pale 1,5 posto, godišnji pad 10,1 posto

Smanjena opskrba globalnim zalihama osnovne hrane i u 2024. zbog sušnog vremena i ograničenja izvoza

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije