Regija

Abazović sutra u prvom službenom posjetu Srbiji

Tekst: Danijela Perić Šilić, FOTO FENA /

PODGORICA, 28. lipnja (FENA) – Crnogorski premijer Dritan Abazović susrest će se sutra u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.  

Abazović, koji je izabran za premijera prije dva mjeseca, predvodit će brojno izaslanstvo te će s dužnosnicima u Srbiji razgovarati o otvorenim pitanjima koja trenutačno opterećuju odnose te dvije zemlje, a sve u cilju jačanja političkog dijaloga i bilateralnih odnosa.      

Kako je priopćeno iz crnogorske Vlade, službeni posjet premijera Abazovića u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Tako su glavna pitanja koja trunutačno definiraju odnose Srbije i Crne Gore, priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ujedno su i točke razmimoilaženja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

"Čini se barem na površini da su odnosi premijera Crne Gore i srpskog predsjednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo kako stižu pozitivne ocjene o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija, a naša vlada u posljednje vreme šalje pozitivne signale", kazao je u izjavi za Betu sociolog Andrija Đukanović.

Abazović je uoči posjeta Srbiji kazao da u Beograd dolazi s najboljim namjerama i kako želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na višu razinu.

Abazović je kazao da je bio u službenom posjetu Bruxellesu, pa i u Sjedinjenim Američkim Državama kao potpredsjednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesiranje kao posjet Srbiji.

"Ići ćemo i u druge zemlje regije. Očekivanja su da odmrznemo odnose, da makar neke male pobjede za građane donesemo, i da pokušamo uspostaviti komunikaciju koja bi morala polučiti mnogo veću produktivnost", rekao je Abazović.

Tijekom posjeta Srbiji Abazović će predvoditi izaslanstvo u kojem će biti 11 članova, a među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, financija Aleksandar Damjanović i ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

 

(FENA) D. P.
Vezane vijesti