Svijet     | 28.06.2022. 11:08 |

Šef UN-a pozvao SAD na ukidanje sankcija Iranu

FENA Internet, Foto/ Internet

NEW YORK, 28. juna (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u izvještaju o provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti 2231 pozvao je Sjedinjene Američke Države da ukinu sankcije Iranu.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda u četvrtak kada bi trebalo raspravljati o izvještaju generalnog sekretara kojeg je prošle sedmice predstavio Vijeću sigurnosti.

U izvještaju Guterres navodi da je iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA),  "najbolja dostupna opcija za postizanje regionalne sigurnosti".

Šef UN-a također je upozorio na daljnja kašnjenja i nedostatak napretka u diplomatskim angažmanima kako bi se JCPOA vratio na pravi put te je pozvao Islamsku Republiku Iran i Sjedinjene Države da pokažu više fleksibilnosti kako bi postigli kompromis o neriješenim pitanjima.

- Ponovo pozivam Sjedinjene Države da ukinu ili odustanu od svojih sankcija kako je navedeno u Planu i da produže izuzeće u pogledu trgovine naftom s Islamskom Republikom Iran - naveo je Guterres, također pozivajući Iran da se vrati na punu provedbu JCPOA, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Iran i SAD saglasni su da nastave pregovore o povratku SAD-a u JCPOA nakon posjete visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella Teheranu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom