Regija     | 28.06.2022. 10:20 |

Bregu ukazala na neotkriveni potencijal regionalne inovacione zajednice

FENA Saopćenje, Foto/ RCC/Armand Habazaj

TIRANA, 28. juna (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je u znak podrške istraživanju i inovacijama, pokrenulo regionalnu nagradu pod nazivom 'Butterfly Innovation Award”. Od 154 ideje iz šest takmičarskih kategorija, na svečanosti u Tirani je nagrađeno šest pobjedničkih inovativnih ideja iz regiona.

Generalna tajnica RCC-a Majlinda Bregu predstavljajući pobjednike je kazala da su pristigle ideje premašile očekivanja, te da su žene predvodile skoro polovinu timova ili su činile većinu članova tima.

- Takmičenje dokazuje da inovacije mogu okupiti brojne pametne i odvažne umove. Nadamo da će ova regionalna nagrada za inovacije pomoći dobitnicima da svoja rješenja podignu na veći nivo i da će skrenuti pažnju na regionalnu inovacionu zajednicu i njen neotkriveni potencijal - istakla je Bregu.

Dobitnici prve regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award su iz Albanije, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, a nagrađeni su za industrijske inovacije, zelene inovacije, inovacije mladih sa idejom digitalnih servisa, modernizacija industrije.

Nagrada za univerzitetske inovacije pripala je “TiPy-AIR “Univerzitetu u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina - sa idejom razgradnje opasnih plinova korištenjem hemijskog jedinjenja koje se nalazi u fasadama zgrada.

Svih šest inovativnih rješenja imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta i modernizaciju cjelokupne industrije, a kako je Bregu zaključila, najboji način da predvidite budućnost je da je stvorite.

Pobjednici će dobiti priliku da svoje rješenje promoviraju preko mreže kontakata Vijeća za regionalnu saradnju i kroz prisustvo ove organizacije u medijima, dobiju tehničku pomoć u obliku mentorstva i priliku da se susretnu s potencijalnim investitorima, kao i novčanu podršku od 5.000 eura.

Svečanost dodjele nagrada, koju su zajednički organizovali Vijeće za regionalnu saradnju i Evropska komisija, održana je na marginama ministarskog sastanka Platforme za zapadni Balkan za istraživanja i inovacije i obrazovanje i obuku, čiji je domaćin bila Evropska komisija, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo