Bosna i Hercegovina     | 28.06.2022. 09:33 |

Vlada FBiH: Na sjednici naredne sedmice Program pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

FENA Saopćenje, Foto/ Ured Vlade FBiH za odnose s javnošcu

SARAJEVO, 28. juna (FENA) -Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni ministri finansija Jelka Milićević, i rada i socijalne politike Vesko Drljača, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, jutros su održali radni sastanak o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

U skladu sa opredjeljenjem Federalne vlade da je neophodno dizajnirati i provesti dodatne intervencije, a s ciljem kreiranja programa pomoći u što kraćem roku, na sastanku su razmatrani modeli i vrsta pomoći, kategorije stanovištva koje će biti obuhvaćene programom, potom resorna ministarstva i federalne institucije koje će biti zadužene za dodjelu pomoći, te rokovi za usvajanje i realizaciju programa.

S obzirom na to da su prethodnih dana završene pripremne aktivnosti, zaključeno je da se u maksimalnoj mjeri intenzivira rad na programu, kako bi Vlada Federacije BiH već na sjednici naredne sedmice mogla razmatrati finaliziran Prijedlog i donijeti Program pomoći. 

Federalna vlada je, na sjednici održanoj 23.6.2022. godine, na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije. Nakon toga je i zadužila radnu grupu u čijem sastavu se nalaze predstavnici Ureda Premijera Federacije BiH, Federalnog ministarstva finansija i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, da u roku od 15 dana predlože program pomoći kategorijama stanovnišva koje su posebno pogođene inflacijom.

Program bi bio proveden putem resornih ministarstava i vladinih institucija, a na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti Vlada FBiH.

Program je odgovor Federalne vlade na značajne inflatorne pritiske koji u našoj zemlji, kao i cijelom svijetu, imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana Federacije BiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa.

 Iako su poduzete određene mjere koje su dale rezultate, Vlada je zauzela stav da je, uz uvažavajući trenutne makroekonomske trendove, te iščekivanja daljnjih dešavanja na globalom tržištu, neophodno dizajnirati i provesti i dodatne intervencije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo