Regija     | 27.06.2022. 14:02 |

Festival Krleža: Roman ''Na rubu pameti'' i danas je jednako aktualan

FENA Danijela Perić Šilić, Foto: Hina

ZAGREB, 27. lipnja (FENA) - Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', a na njemu će se naći i monodrama ''Na rubu pameti'', inspirirana romanom u kojem Krleža podsjeća na licemjerje i moralnu pokvarenost, koji su i danas prisutni, najavljeno je.

Od petka 1. srpnja do četvrtka 7. srpnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na rasporedu je jedanaesti po redu Festival Miroslav Krleža, na kojem će se izvesti predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Posjetitelji će tako u nedjelju, 3. srpnja moći pogledati monodramu u izvedbi Dragana Despota ''Na rubu pameti'' prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938.godine. Iako je od njegovog objavljivanja prošlo 84 godine, Despot smatra da je on sve suvremeniji i aktualniji stoga bi ljudi trebali biti zainteresirani za ono što Krleža govori u tom romanu.

''U njemu  se radi o jednom stupnju ljudske gluposti, licemjerja, ljudske i moralne pokvarenosti na koju Krleža preko svoje intelektualne identifikacije podsjeća i proziva'', izjavio je Despot na konferenciji za medije, javlja Hina.

Ovogodišnje izdanje otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', koja također istražuje koliko su Krležine riječi aktualne u vremenima u kojima živimo, najavio je autor predstave i ravnatelj Festivala, Goran Matović.

''Riječ je o monodrami koja je napravljena kao spoj sjećanja na susrete s Krležom, s kojim sam se sreo dvadeset puta, i Krležinih tekstova o 20. stoljeću'', rekao je.

Od ostalih predstava, istaknuo je predstavu u koprodukciji s kazalištem Gavella, ''Djetinjstvo u Agramu'', koja je na rasporedu 4. i 5.srpnja. Riječ je o Krležinoj prozi koja je građena na tri plana – cirkus, Crkva i kazalište. Nakon toga, 6. i 7.srpnja izvest će se predstava ''Ćelava Leda'' u izvedbi glumice i redateljice Sare Stanić.

Predstave će se izvesti u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici. Dekan Tomislav Buntak kazao je da Festival pruža priliku da se vanjski prostor Akademije otvori javnosti i obogati ga kulturnim događajima.

''Mladim generacijama želimo pokazati da se kultura provodi u kontinuitetu'', istaknuo je.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, vožnju autobusom na kat do najznačajnijih zagrebačkih adresa na kojima je Krleža boravio i stvarao, izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti te tradicionalni ''Doručak kod Krleže'' u Kazališnoj kavani.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta