Kultura     | 27.06.2022. 12:21 |

U Livnu otvorena izložba 'Gosti' Nikole Vrljića i predstavljeno stvaralaštvo mladih umjetnika

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Loncar

LIVNO, 27. lipnja (FENA) - U sklopu bogatog ovogodišnjeg programa Kulturno-vjerskih dana "Naša Gorica" u nedjelju su u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno otvorene dvije izložbe.

Izložbom "Gosti" predstavljene su skulpture jednog od najistaknutijih hrvatskih figurativnih kipara, vrlo perspektivnog i suvremenog umjetnika Nikole Vrljića, dok je izložbom "Iz situacije 36. Salona mladih" predstavljeno stvaralaštvo mladih umjetnika do 35 godina koji su bili dio ovogodišnjeg zagrebačkog salonskog programa, kazala je Feni muzejska savjetnica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu Željka Markov.

"Kustosica Nevenka Šarčević je selekcijom 21 autora htjela prikazati aktualne tendencije i pojavu stvaralaštva unutar posljednje dvije godine u Hrvatskoj i dati uvid u svu različitost tema, kao i pristupa mladih umjetnika u korištenju medija, tehnika i materijala", navela je Markov.

Na izložbi u Livnu izlažu: Grgur Akrap, Sanda Anderlon, Bruno Bulaja, Domagoj Burilović, Maja Gjajić, Ariana Herceg, Iris Jambrek, Lucija Jelić, Damir Kamenar, Glorija Lizde, Duje Medić, Alba Miočev, Iva Muškić, Dorian Pacak, Patricija Purgar, Antonio Rendulić, Josip Rončević, Laura Sajko, Antun Sekulić, Andrej Tomić i Franciska Topolovec. 

Izložba se realizira u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

"Nikola Vrljić prikaze mitskih bića iz drevnih civilizacija izloženih u vitrinama zajedno s arheološkim eksponatima livanjskog kraja dovodi u nesvakidašnji dijalog i propitkuje interpretaciju ne samo božanstava kroz povijesne epohe već i interpretaciju prapovijesnog klesara sa skulptorom suvremenoga doba. Njegove skulpture izvedene u različitim materijalima kao što je glina, keramika, akrilna smola, gips i bronca kroz humoristični pristup umjetnika koji propitkuje i ideal čovjeka i živih bića svojom inventivnošću i jarkim bojama otkrivaju vrlo svjež pristup suvremenoj skulpturi", pojasnila je Markov.

Tijekom otvaranja prigodnim govorom obratili su se ravnateljica Markov i kipar Nikola Vrljić, a stručni osvrt na izložbe dala je kustosica Nevenka Šarčević.

Izložbu je otvorila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Gordana Nakić koja je izrazila zadovoljstvo ostvarenom međunarodnom umjetničkom suradnjom istaknuvši potrebu za organizacijom sličnih kulturnih sadržaja.

Toplu lipanjsku večer svojim su skladbama uljepšali Lado Džaja i Mišo Garić, a publika je oduševljeno prihvatila nesvakidašnje "Goste" Nikole Vrljića i suvremenu poetiku mladih hrvatskih umjetnika.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo