Svijet     | 27.06.2022. 11:55 |

Digitalni cenzori izbrisali hashtag 'narednih pet godina' vezan za upravljanje pandemijom u Pekingu

FENA Internet, Foto/ Xinhua

PEKING, 27. juna (FENA) - Digitalni cenzori su u ponedeljak brzo izbrisali hashtag "narednih pet godina" nakon što se diskusija na internetu intenzivirala. Brisanje hashtaga je urađeno kao odgovor na prijavljene primjedbe sekretara Komunističke partije Pekinga koji je rekao da će glavni grad normalizovati kontrolu prevencije Covid pandemije tokom narednih pet godina.

Šef Komunističke partije Pekinga, Cai Qi, izjavio je to u ponedjeljak ujutro u sklopu izvještaja o partijskom upravljanju gradom, javlja AP.

Gradski partijski kongres održava se jednom u pet godina, uoči kongresa stranke na nacionalnom nivou, koji je zakazan za jesen. Na kongresima članovi generalno sagledavaju rad u proteklih pet godina uz najavu ciljeva za narednih pet godina.

- U narednih pet godina, Peking će odlučno, bez prestanka, raditi dobar posao u normalizaciji kontrole prevencije pandemije - navodi se u spremljenoj verziji komentara u Peking Daily, glavnom mediju Komunističke partije u glavnom gradu.

Grad će "provoditi kvalitetne redovne PCR testove i skrininge na ključnim tačkama, striktno provjeravati ulaske u stambene zajednice, radne jedinice i javne ustanove", navodi se.

Trenutna verzija članka na Peking Daily više nema izraz "u narednih pet godina". Na Weibou je obrisan hashtag "narednih pet godina". Pretraživanjem na platformi društvenih medija pojavljuje se obavijest u kojoj se kaže da tema ne može biti prikazana "prema relevantnim zakonima, propisima i politikama", što je uobičajena poruka koja se pojavi ako digitalni cenzori izbrišu neki sadržaj.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo