Bosna i Hercegovina     | 27.06.2022. 09:00 |

IGK Tužilaštvu BiH: Hitno obraditi prijeve protiv negatora genocida i države BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Institut za istraživanje zločina Kanada (IGK), u otvorenom pismu Milanku Kajganiću, glavnom tužiocu, pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno obradi više od 40 prijava podnesenih protiv negatora genocida i negatora države BiH, saopćeno je.

 

Institut u saopćenju negoduje što ni godinu od stupanja Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, kolokvijalno nazvanog 'Inzkov zakon' pošto ga je proglasio prethodni visoki predstavnik u BiH, nema nijedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ili, pak, Suda u Bosni i Hercegovini.

Institut tvrdi da više od 40 podnesenih prijava od organizacija i pojedinaca stoji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. I sam je podnio više prijava, ali nema nikakvu povratnu informaciju.

Indolentan odnos Tužilaštva smatra nedopustivim i poziva da ove prijave hitno i prioritetno obradi te ukoliko ima osnovane sumnje, podigne optužnice.

Za IGK, procesuiranje negatora genocida ima isti prioritet kao i krivični progon zločinaca, naglašeno je u saopćenju. 

IGK je podnio više prijava protiv Mliorada Dodika, Željke Cvijnović te izvjestioca Radio-televizije Republike Srpske Danijela Simića i Marka Ivasa iz novinske agencije Tanjug.

O svakoj prijavi je Institut upoznao premijera Kanade Justina Trudeaua, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice.

Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada je institucionalna borba protiv negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, najveći zločin počinjen u Evropi nakon holokausta..

U tom smislu IGK je inicirao i peticiju putem kanadskog parlamenta tražeći od Vlade Kanade da krivično sankcionira negatore srebreničkog genocida koji žive u toj zemlji, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom