Stranačke aktivnosti     | 26.06.2022. 10:30 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Pandurević: Dodik bi zvao Šmita da mu bude dolibaša na slavi

Politika Milorada Dodika je svedena na politiku jeftinih pijačnih prevara. Jedno priča u Banjaluci, drugo radi u Sarajevu, a treće obećava strancima. Tu politiku laži i prevara u potpunosti je ogolilo priznanje Kristijana Šmita da je već bio kod Dodika u kabinetu gdje ga je Dodik ponudio svojom rakijom, ali i da je pozvan da lidera SNSD-a posjeti kod kuće, poručila je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS.

„Pošto je odlaskom Valentina Incka ostalo upražnjeno mjesto dolibaše na Dodikovoj slavi, očito je tu poželio Šmita'', izjavila je Aleksandra Pandurević, član GO SDS, komentarišući jučerašnji Šmitov intervju u kojem je, kako je rekao, ''otkrio tajnu'' da ga je Dodik pozvao u posjetu kod njega kući, te da je već ponuđen Dodikovom rakijom kada je bio kod njega u kabinetu ali da je rekao da prvo treba da rade, pa tek onda rakija.

Ona kaže da Dodik umjesto što se nevješto i rezignirano pravda, bilo bi lijepo da nam kaže kada se i zašto sastao sa 'turistom' Kristijanom Šmitom, o čemu su razgovarali i zašto je prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske!?

„Zašto Dodik krije taj susret i šta to ne smije saopštiti narodu Republike Srpske? Da li se na tom sastanku dogovorio sa Šmitom da će odustati od povrata nadležnosti, da podržava produžetak mandata EUFOR-u i da neće ništa poduzimati dok BiH uvodi sankcije Ruskoj Federaciji?'', pita Pandurevićeva.

Ona kaže da nije iznenađena Šmitovim priznanjem jer je jasno da ucijenjeni Milorad Dodik vodi politiku obmane naroda i poigravanja sa biračima.

''Govorio je da nećemo u NATO, pa je revnosno prihvatio Akcioni plan za NATO i njihove vježbe na Manjači. Predstavljao se kao rusofil, pa je sjedio skrštenih ruku dok je BiH prihvatila 32 rezolucije o sankcijama Rusiji i obavezao se u Briselu da ćemo pratiti spoljnu politiku EU. Najavio je povrat nadležnosti u oblasti odbrane, carina i pravosuđa, a onda je Ministarstvu odbrane povećao budžet za 19 miliona i dao saglasnost za zapošljavanje 500 novih vojnika, dok je UIO budžet povećao za 21 milion i odobrio zapošljavanje 100 novih carinika. Ustavni sud BiH koji je devastator Srpske, častio je s milion KM, a pravosuđe na nivou BiH s pet miliona KM'', navodi Pandurevićeva i nastavlja:

''Obećavao je povrat na dejtonske principe i povrat nadležnosti, a onda je u Briselu prihvatio 'obiman prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, uključujući i finansijske resurse'. Govori o nezavisnoj Republici Srpskoj, a u Briselu je prihvatio ukidanje entitetskog glasanja i Doma naroda, jednog predsjednika BiH i implementaciju presuda Ustavnog suda kojima se Srpskoj otimaju državna imovina, poljoprivredno zemljište, šume i rijeke. Pričao nam je o 800 britanskih špijuna u EUFOR-u i obećavao da njihov mandat neće biti produžen, a onda se založio za njihov dolazak i produženje mandata EUFOR-u''.

Politika prevara i laži, naglašava ona, mora postati politika prošlosti.

''Našu Republiku i naš narod moraju voditi odvažni i hrabri, a ne manipulatori koji se kriju iza patriotizma. Što se tiče Šmitove izjave da je njegov cilj da dejtonska struktura bude prošlost, to je upravo ono što je Dodik prihvatio u Briselu i licemjerno je da se sada kao svađa sa Šmitom kada su to dogovorili. NJih dvojica su tu na istom zadatku. Srećom, niti Šmit niti Dodik mogu odlučivati o promjenama Ustava BiH. Srpska demokratska stranka i naš narod nikada neće dozvoliti realizaciju tih namjera. NJih dvojica, nakon oktobra, uz Dodikovu šljivovicu mogu pisati zajedničke memoare 'Kako nam je propao plan promjene dejtonske strukture BiH' '', poručila je Pandurevićeva.

Sektor za
politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta