Svijet     | 24.06.2022. 11:02 |

Njemačka će predstojeće zime biti suočena s nestašicama gasa

FENA Internet, Foto/ FN LNG Alliance

BERLIN, 24. juna (FENA) - Njemačka će se suočiti s nestašicama plina ukoliko zalihe ruskog gasa budu niske kao što su sada, i određene industrije bit će ugašene ukoliko ne bude dovoljno tog energenta za predstojeću zimu, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck za magazin Der Spiegel.

- Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti. Ljudi će se zaduživati kako bi plaćali račune za grijanje, i osiromašit će - izjavio je Habeck za Der Spiegel u petak, naglašavajući da je to dio strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.

- To je najplodnije tlo za populizam, koji ima za cilj podrivati naši liberalnu demokratiju iznutra - kazao je Habeck, dodajući kako se ne smije dopustiti Putinovi planovi budu provedeni u praksi.

Habeck je naglasio mogućnost dodatne pomoći za kompanije i ljude pogođene manjkom gasa, ali je upozorio kako neće biti moguće ublažiti sve njegove posljedice, prenosi Der Spiegel.

Potrošači bi se mogli suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem energetskih troškova, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 posto viši zbog povišice cijena od prošle jeseni, izjavio je Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora gasne mreže Bundesnetzagentur, za javnog emitera programa ARD.

Regulator razmatra razne scenarije, kazao je Mueller, i većina ih “nije povoljna i znači ili manje količine gasa do kraja zime ili već veoma tešku situaciju na jesen ili zimu”.

Njemačka je u četvrtak aktivirala drugu od tri svoje faze vanrednog plana za snabdijevanje gasom, koji se pokreće kada vlada uviđa veliki rizik od dugoročnih nestašica gasa.

Ta mjera posljednja je u sporenju između Evrope i Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je izložila ovisnost bloka o snabdijevanju ruskim gasom i izazvala je grozničavu potragu za alternativnim izvorima energije.

Njemačka je, ipak, prestala omogućavati komunalnim preduzećima da prebace rastuće troškove energije na kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom