Svijet

Australija isplaćuje francuskoj firmi 555 miliona eura obeštećenja zbog otkazanog ugovora

Internet, Twitter

SYDNEY, 24. juna (FENA) - Australski premijer Anthony Albanese posjetit će Pariz kako bi “resetovao” odnose s Francuskom nakon napetosti koje su izbile zbog ukidanja ugovora o nabavci francuskih podmornica.

Australija je u 2021. godini otkazala više milijardi dolara vrijedan ugovor s francuskom firmom o proizvodnji podmornica.

Umjesto toga, potpisala je novi vojni ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama, 'razbjesnivši' francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

On je optužio australskog čelnika Scotta Morrisona da mu je lagao, nakratko pozivajući u zemlju francuskog ambasadora u Australiji u znak protesta.

Albanese – koji je izabran u maju – otputovat će u Madrid naredne sedmice na samit NATO-a. Također će posjetiti Pariz kako bi ublažio napetosti između dvije zemlje zbog otkazanog ugovora.

- Bitno je da se resetovanje desi – izjavio je za australskog javnog emitera programa ABC.

Odnosi dvije zemlje su bitni jer Francuska nije samo jedna od vodećih država u Evropi, nego - poput Australije - također i na Pacifiku, kaže on.

- Već smo imali veoma konstruktivne rasprave. Posjeta u narednoj sednici veoma je konkretan znak poboljšanja koje se već desilo - dodao je.

Australija je u ovom mjesecu odobrila nagodbu vrijednu 555 miliona eura s francuskom Mornaričkom grupom kao kompenzaciju za otkazivanje ugovora s Francuskom u korist ugovora s britansko-američkom korporacijom Aukus, prenosi BBC.

(FENA) D. Ć.
Vezane vijesti