Bosna i Hercegovina     | 21.06.2022. 13:37 |

Zvizdić i Şentop: Definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu

FENA Saopćenje, Foto/ Sektor za odnose s javnošcu PSBiH

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas u Istanbulu s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Razgovarali su o saradnji parlamenata dvije zemlje, te o bilateralnim odnosima Turske i Bosne i Hercegovine za koje je konstatirano da su veoma dobri i u stalnom pozitivnom razvoju. 

Zvizdić je istaknuo da cijeni Republiku Tursku kao prijateljsku zemlju koja je uvijek pružala podršku BiH, te da su politički i ekonomski odnosi između dvije zemlje dobri, ali da je potrebno, imajući u vidu raspoložive privredne kapacitete i investicione mogućnosti, intenzivirati ekonomsku saradnju. Dodao je da je neophodno otkloniti sve prepreke kako bi se BiH vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obim turskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Složili su se da je potrebno definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu BiH i Turske.

Predsjednik Şentop je rekao da je Turska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ponovio je podršku svoje zemlje punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić rekao je da su trilateralni sastanci između Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije i Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske dobro došli jer mogu značajno pomoći u relaksiranju odnosa i unapređenju politika u oblastima kulture, obrazovanja, privredne i ekonomske saradnje, saopćeno je iz PSBiH. 

Izjava zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića može se preuzeti na linku: https://wetransfer.com/downloads/cb266b24fae1b1faa5d7589833c4b63920220621102324/2908404c6f305bb893278f0f6f9f8e5520220621102324/9c3807

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo