Svijet     | 21.06.2022. 12:41 |

UN: Najmanje 17.000 migranata potisnuto s obala Grčke

FENA Internet, Foto/ Ilustracija/Foto:Arhiva

ŽENEVA, 21. juna (FENA) - Felipe Gonzalez Morales, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda (UN) za prava migranata, izjavio je kako je najmanje 17.000 migranata koji su pokušavali doći do Grčke morskim putem potisnuto i vraćeno u Tursku.

U izvještaju objavljenom na web-stranici Evropskog vijeća za migrante i izbjeglice (ECRE) sa sjedištem u Briselu, Morales je naveo da je potiskivanje (push-back) izbjeglica i migranata postalo de facto državna politika u evropskim zemljama i da se ta praksa nastavlja unatoč upozorenjima međunarodnih organizacija.

Morales je upozorio međunarodnu zajednicu na pokušaje prikrivanja takve prakse.

U izvještaju se navodi praksa Grčke, Estonije, Finske, Velike Britanije i Francuske da vraćaju migrante koji pokušavaju doći do njihovih zemalja morem, a istraženi su i otpori Uprave kiparskih Grka (GCA) i Dominikanske Republika, kada je riječ o zemljama izvan Evrope.

Širok prostor u izvještaju posvećen je praksama Grčke, a istaknuto je da je potiskivanje migranata postala državna politika. Prema posljednjim podacima visokog povjerenika UN-a za izbjeglice bilo je oko 540 slučajeva potiskivanja u razdoblju 2020.-2021., te da je najmanje 17.000 migranata protjerano u teritorijalne vode Turske.

U izvještaju je također navedeno da je stopa odbijanja tražitelja azila u Grčkoj porasla za 126 posto u posljednje dvije godine.

U izvještaju se spominje da su nakon zakona koji je grčka vlada donijela prošle godine, aktivnosti dobrovoljnih organizacija za spašavanje migranata nasukanih na grčkim obalama ograničene ili uvjetovane, prenosi javlja Anadolu Agency (AA).

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo