Ekonomija

Londonski aerodrom Heathrow traži od avioprevoznika da smanje broj letova

Internet, Twitter

LONDON, 20. juna (FENA) – Londonski aerodrom Heathrow zamolio je neke aviokompanije da otkažu niz letova zakazanih za ponedjeljak, što je posljednji korak kako bi zaustavio veliki broj putovanja. 

Zračne vlasti zatražile su od avioprevoznika da u ponedjeljak otkažu oko 10 posto letova preko terminala dva i tri, rekao je glasnogovornik Heathrowa u tekstualnoj poruci. Taj je potez uslijedio kao odgovor na kvar koji je nastao tokom vikenda u sistemu za prtljag, dodao je glasnogovornik.

Oko 30 letova bit će pogođeno ovim potezom, prenosi Bloomberg.

Zračna luka Gatwick u Londonu saopćila je prošle sedmice da će ukinuti stotine letova tokom ljetnog razdoblja, nakon što je amsterdamska zračna luka Schiphol poduzela sličan korak. U međuvremenu, vlasti u zračnoj luci Dublin rekle su da će nadoknaditi štetu nekim putnicima koji su propustili let zbog dugih redova.

Kriza kapaciteta avioindustrije produbila se kako je porasla potražnja za putovanjima nakon popuštanja epidemioloških mjera, a avioprevoznici i aerodromi bore se unajmiti dovoljno osoblja da se izbore sa povećanim brojem letova i općenito obimom posla.

Do sada je Heathrow bio manje pogođen krizom sa osobljem koja je pogodila širu industriju jer su se njegovi ključni letovi na duže udaljenosti sporije oporavljali nakon pandemije.

(FENA) D. Ć.
Vezane vijesti