Kultura     | 20.06.2022. 13:46 |

Premijerno koncertno izvođenje mjuzikla 'Kosa' 24. juna na Pozorišnom trgu

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na bh. scenu ponovo donosi broadwayski mjuzikl "Kosa“ koji će nakon 30 godina biti ponovo izveden u Sarajevu.

Premijerno koncertno izvođenje mjuzikla u sklopu programa festivala "Kultura na ulice!" Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličeno na Pozorišnom trgu Susan Sontag, 24. juna. 

U novoj izvedbi mjuzikla "Kosa“ učestvuju umjetnici i solisti uz hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iako poznat kao legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatija pod skraćenim naslovom "Kosa“ (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponovao Gart MacDermot.

Dvadeset i pet godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost i "Kosu“.

Premijera ratne "Kose“ izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Nakon 30 godina, festival "Kultura na ulice!" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl.

U mjuziklu „Kosa“ redatelja Aarona Thielena, učestvuju Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Karte za mjuzikl „Kosa“ bit će besplatne, a iz organizacije festivala "Kultura sa ulice!" i Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl „Kosa“ bit će izveden i 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla.

Također, za 22. juni najavljena je i gala večer baleta u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznatijih kompozitora XIX i XX vijeka.

Gala večer će biti upriličena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a ulaz je slobodan.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Muzička komedija 'Seljačka opera' premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila

'Seljačka opera' u režiji Andrása Urbána uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta